avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, tatăl meu in 2005 , a mandatat un vecin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, tatăl meu in 2005 , a mandatat un vecin prin procura ...

Buna ziua, tatăl meu in 2005 , a mandatat un vecin prin procura specială transmisibila :(.. sa se ocupe de acte/ vânzare (la ce preț consideră mandatarul că este potrivit ) a unui teren neintabulat, Este posibil sa fi si mandatar și cumpărător in același timp?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:16, 10 Februarie 2023
Doar daca specifica in procura ca își poate vinde siesi si la ce preț, altfel nu.
Este posibil sa fi si mandatar și cumpărător in același timp?

O persoana sa fie concomitent si mandatar si cumparator poate fi apreciat conflict de interese.
Interesul vânzatorului este sa obțina un pret cat mai mare
Interesul cumparatorului este sa cumpere un bun imobil la un pret cat mai mic/avantajos.
Legal si moral mandatarul trebuie sa acționeze în interesul mandantului-si poate sa raspunda pentru mandatul încredințat, potrivit Codului civil.
Legile nu sunt perfecte exista portite de interpretare si de aplicare
Lamurirea intelesului unei norme juridice se face in legatura si coroborat si cu alte norme juridice,
Exista norma prevazuta de NCC ce reglementeaza Contractul cu sine insusi, si care prin textul sau, respectiv
"cu excepţia cazului în care reprezentantul a fost împuternicit în mod expres în acest sens sau cuprinsul contractului a fost determinat în asemenea mod încât să excludă posibilitatea unui conflict de interese"
, acopera situatia din prezenta speta -daca mandantul a consemnat in mandat bunul si pretul, mandatul este perfect valabil si aplicabil.
Daca mandantul nu a acordat mandatarului aceasta facilitate prin mandat-,atunci nu este legal ca mandatarul sa devina cumparator al bunului
Buna ziua, in procura este specificat doar bunul , nu este specificat și prețul, In promisiunea de vânzare-cumpărare este specificat un preț care după părere mea este in favoarea cumpărătorului ,

Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2023
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua, Nu este specificat pretul, este menționat că poată să-l vândă cui crede de cuviință și la prețul care îl considera potrivit. In 2005 când tatăl meu a făcut procura specială, avea doar o adeverință de intrare în posesia , nu se știa exact dacă primește trenului unde l-au avut părinții lui sau in alta parte. Mulțumesc!

gi-jane2 a scris:

Doar daca specifica in procura ca își poate vinde siesi si la ce preț, altfel nu.

Ok și care e problema de fapt?

Alte discuții în legătură

Hotarare care tine loc de act de vanzare-cumparare niculaucarmen niculaucarmen printr-o procura incheiata in luna martie 2008 sunt imputernicit sa vand dreptul de proprietate a unui teren. In aceeasi procura este mentionat si faptul ca ... (vezi toată discuția)
Procura de vanzare ContSters172999 ContSters172999 Nu stiu daca am gresit sectiunea; imi cer scuze daca este asa. Va rog sa ma ajutati cat se poate de urgent cu o opinie... Am rugamintea sa ma ajutati sa ... (vezi toată discuția)
Detinatorul procurii poate vinde casa sotiei sale? goby goby Buna ziua! Am un prieten bun care a plecat in strainatate.Mi-a facut procura pe o casa de la tara pe care el nu pune prea mare pret, sa o vand eu, ca sa ... (vezi toată discuția)