Am rugamintea sa ma ajutati sa clarific urmatoarele:
- o "Procura de Vanzare" nesemnata de mandatar prin care mandantul il imputerniceste pe X sa-si vanda siesi o cota indiviza a unui teren, iar la incheiere de autentificare scrie la plural "s-au prezentat" dar este mentionat doar mandantul, creaza obligatii mandatarului?
Procura trebuie semnata doar de mandant ( cel care da mandatul)
Formula " s-au prezentat" este inserata in mod gresit, dar nu afecteaza valabilitatea mandatului. La notariat de obicei se lucreaza pe drafturi, se adapteaza modele mai vechi de procura la cerinta cea nou greselile fiind posibile.
- se poate incheia un contract de vanzare-cumparare a unei cote indivize teren arabil prezentand notarului toate actele mai putin carte funciara?
Sunt necesare planuri cadastrale, extras de carte funciara, incheiere de intabulare, certificat fiscal.
- in urma incheierii unui antecontract de vanzare cumparare, vanzatorul a avut o obiectie; notarul a reintocmit alt act in care a inserat clauza solicitata; exemplarul anterior a ramas la notar sub pretextul ca-l anuleaza. Vanzatorul a primit noul act .
Daca cumparatorului nu i-a fost retras primul act, iar vanzatorul nu-l are decat pe cel cu clauza fara o dovada a anularii primului, care dintre cele doua documente este valabil in instanta, avand in vedere ca aveau aceeasi data dar nu cunosc daca si acelasi numar de inegistrare?
Actul capata valabilitate in momentul semnarii de ambele parti, de catre notar, plata onorariului, inregistrarea si parafarea acestuia.
Faptul ca in urma citirii actului, vanzatorul a solicitat inserarea unei clauze, nu echivaleaza cu semnarea a doua acte, ci numai a unuia, care a fost perfectat, in modul aratat mai sus.
In aceasta situatie se afla fiul meu major si ma gandesc sa-l sfatuiesc sa revoce procura de vanzare pentru ca nu mi se pare deloc logica aceasta varianta a notarului referitoare la vanzarea unei cote indivize, sa adauge o procura de vanzare siesi fara ca procura sa fie mentionata in antecontract, fara ca in antecontract sa fie mentionata procura.
Daca antecontractul de vazare cumparare este semnat de adevaratele parti, cumparator si de vanzator, iar procura este data pentru perfectarea actului final, atunci totul este legal.
Ma gandeam ca fiind semnata vineri, daca o revoca luni, e ok, ca nici nu apuca sa se foloseasca de ea.
Procura poate fi revocata oricand, inainte de utilizare. Ea poate fi revocata doar de catre cel care a dat-o.