avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot fi și vânzător, și împuternicitul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot fi și vânzător, și împuternicitul cumpărătorului la vânzarea-cumpărarea unui imobil?

Eu si sotia vrem sa vindem un teren mamei mele. Mama ar vrea sa ma imputerniceasca pe mine sa cumpar acest teren in numele ei. Este posibil acest lucru: sa fiu si vanzator si imputernicit pentru cumparator?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, și notarul nu o sa ii faca ;)
[editat atac la persoana]

Art. 1304
Contractul cu sine însuşi şi dubla reprezentare
(1) Contractul încheiat de reprezentant cu sine însuşi, în nume propriu, este anulabil numai la cererea reprezentatului, cu excepţia cazului în care reprezentantul a fost împuternicit în mod expres în acest sens sau cuprinsul contractului a fost determinat în asemenea mod încât să excludă posibilitatea unui conflict de interese.

În viziunea dvs, cum ar trebui formulat acel contract de vânzare cumpărare, încât să se excluda conflictul de interese? Ceea ce in cazul de fata este destul de evident.
Si de ce-ar trebui pus cineva intr-o situatie interpretabila, doar de dragul teoriei, cand nu s-au terminat oamenii/rudele care pot fi mandatari?
In loc sa adoptați atitudinea de Gica contra, ar trebui să vă gândiți și la acest aspect.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, s-au gandit deja altii mai destepti decat mine la intrebarile pe care vi le puneti dvs astazi. (consultati doctrina sau la intalnirile de pregatire profesionala ridicati chestiunea, cu curaj)
Atâta timp cât în procura se menționează conditiile contractuale esențiale si sunt clar stabilite ...

Vi s-a spus mai sus cum trebuie formulata procura, in termeni clari privind pretul, bunul care se vinde, etc.
Pai, de ce sa caute mandantul un alt mandatar, daca increderea este de natura contractului de mandat, iar mandatul este un contract intuitu personae? Puterea de a reprezenta se da persoanei de incredere, doamna. Dupa optica dvs, care ar mai fi fost sensul art.1304 C.civ. daca acesta nu s-ar aplica?? Adica de ce a stipulat legiuitorul contractul cu sine insusi daca nu s-ar tine cont de el?? Dvs nu va dati seama ca prin acest comportament, in practica de zi cu zi, excludeti un articol de lege din codul civil?!?

P.S. Si un alt aspect asupra caruia sunteti in MARE eroare (in mesajul dvs anterior), intreabrea nu este "cum ar trebui formulat acel contract de vânzare cumpărare", ci cum ar trebui formulat acel contract de reprezentare, adica contractul cu sine însuşi. Aooleeuu ...
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
Multumesc mult pentru toate raspunsurile si sugestiile dumneavoastra.
Voi discuta cu notarul, acum ca stiu exact ce sa cer si ce este posibil sau nu conform legislatiei.
Va doresc o zi minunanta!
Da, puteti fara probleme. Insa aveti nevoie de o procura notaraiala in acest sens din partea mamei dumneavoastra.
Eu cred ca incheierea contractului cu sine insusi este discutabila sub aspectul practicii. Asa cum spunea un user mai sus, notarii se feresc de el datorita dificultatii de a cauta si determina vointa reala a partilor si necesitatea unui contract redactat in mod special situatiei de fapt respective, anume personalizat.
O procura standard, in opinia mea, nu raspunde cerintelor Codului civil.

Ca sa inteleg motivatia actului, spuneti-mi, va rog, de ce anume mama poate sa se prezinte la notar sa semneze porocura-contract si nu se poate prezenta sa semneze doar contractul. Uneori exista situatii de lipsa de coordonare in timp a partilor, dar sunt situatii atat de rare, incat as vrea sa inteleg care este exact situatia dv.
Sunt cazuri in care, in lipsa unui scop legal si moral al contractului de reprezentare, contractul de vanzare nu are sanse sa stea in picioare pana la prima adiere de vant.
De aceea, in acest caz, ca si in celelalte, e mai important CUM se fac contractele. De aici pleaca potentialul de nulitate.
Va recomand sa mergeti la o consultatie la un notar sau avocat sa intelegeti dificultatile practice ale unui astfel de amalgam de acte. Procura, in general, e prost folosita in legislatia noastra, in opinia mea.

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil cu procura notariala tibors tibors 1 - Avand procura notariala de vanzare din partea proprietarului, fara nicio limitare ca timp sau persoane, pot sa-mi vand mie acea proprietate ? 2 - Pot ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, tatăl meu in 2005 , a mandatat un vecin prin procura ... Tina D Tina D Buna ziua, tatăl meu in 2005 , a mandatat un vecin prin procura specială transmisibila :(.. sa se ocupe de acte/ vânzare (la ce preț consideră mandatarul ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de c-v odille odille O judecatoare a anulat un contract de v-c pentru lipsa pretului din contractul de mandat , se poate asa ceva , ati mai intalnit asemenea situatii multumesc ... (vezi toată discuția)