1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
2. Dara daca incepand cu iulie 2012 si pana acum nu mai lucrati nicaieri nu aveti cum sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC deoarece nu aveti cele 12 luni eligibile pentru asa ceva.
Buna. Nici eu nu lucram cand am ramas insarcinata . Nu stiu daca te ajuta cu ceva , dar eu iti spun ce am facut . Dupa nasterea baietelului sotul meu ( care avea serviciu ) a intrat in concediu pentru ingrijirea copilului . Si-a facut cerere de concediu ingrijire copil pe perioada de 1 an . Legea spune ca daca te intorci la munca mai devreme de 1 an primesti stimulent de insertie 500 ron lunar pana copilul ajunge la varsta de 2 ani . Daca face cerere de ingrijire copil pe 2 ani si se intoarce la munca mai devreme primeste stimulent de insertie 100 ron pana cand copilul implineste 2 ani .
any_cristhina:
1. - Daca tatal copilului indeplineste el conditiile pentru a beneficia de CCC atunci poate intra el in CCC sau poate solicita direct stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Conditiile sunt aceleasi ca si pentru dvs.
2. Daca dvs. nu puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci tatal copilului poate beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.
CafeaDulce:
1. Ati ramas in urma cu modificarile legislative in domeniul CCC.
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR (n.m. 1 ISR = 500 lei)
(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada
...
din datele pe care le-am scris mai sus nu as putea daca ma angajez 6 luni cu contract de munca pe perioada determinata si dupa expirarea contractului sa intru in somaj si dupa sa iau macar concediul de maternitate de 126 zile.
Cat despre sotul meu acesta are o intreprindere indiviuala(-Intretinerea si repararea autovehiculelor)infintata in iulie 2012 ,are 4 angajati iar activitatea propriu zisa inceput-o in luna octombrie 2012 dar inca este pe 0 (venituri-cheltuieli=0),el nu are platite asigurarile catre stat iar contabila lui a spus ca el nu poate beneficia de ccc nu stiu daca este adevarat dar va rog sa ma lamuriti dumneavoastra daca asa este.multumesc
1. - De concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) puteti beneficia daca aveti cel putin o luna lucrata inainte de luna in care intrati in acest concediu.
- Asadar puteti sa faceti asa cum spuneti dvs.
2. -Tatal poate solicita direct stimulentul de insertie (fara a intra in CCC si fara a inceta activitatea independenta pe care o are) daca in cele 12 luni premergatoare nasterii (inclusiv luna nasterii) a avut firma activa, chiar daca nu a avut venituri si chiar daca nu a platit contributiile la stat.
- Indemnizaţia pentru creşterea copilului (sau stimulentul de insertie) nu are legătură cu plata contribuţiilor de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale.
3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.
Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.