avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1216 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am dreptul la cateva zile?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am dreptul la cateva zile?

Sunt angajata cu c.i.m pe perioada determinata din luna 01.08.2012 si vreau sa stiu daca am dreptul ca patronul sa-mi dea cateva zile libere sau plata acestora in bani. Pana acum au trecut 7 luni si sunt total dezinformata. La cate zile am dreptul?
Cel mai recent răspuns: Zinaida Ciornii , Consultant resurse umane 10:45, 9 Februarie 2013
Zile libere sau plata acestora pentru ce sa va acorde ? ... poate este vorba despre concediu de odihna ...

Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare, potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii.

De exemplu, daca in c.i.m. este prevazuta o durata de 21 zile lucratoare a C:O, atunci:
- pentru 2012 aveti dreptul la 21 : 12 x 5 = 8,75 zile lucratoare .. se acorda 9 zile lucratoare

- pentru 2013 , aveti dreptul la 21 : 12 x 1 = 1, 75 zile lucratoare .. se acorda 2 zile lucratoare
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
multumesc pt. raspuns, dar sa stiti atat voi cat si ITM-stii ca patronii nici la aceasta ora nu respecta acest lucru....exista mari dezinformari, iar daca-i intrebi de un drept al tau, devii dusmanul patronului...ne pacalesc mai ales acolo cand situatia financiar-contabila nu se face pe fluturasii de salariu,...individual.
In general , aveti dreptate .. multi angajatori nu respecta prevederile legislatiei muncii , insa nici salariatii nu trebuie sa renunte la drepturile lor prea usor.
Sa fac o cerere in acest sens, chiar nu stiu sa pun problema .Cum e corect?
Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati acordarea CO aferent perioadei lucrate.

Alte discuții în legătură

Numar minim zile concediu de odihna - sector privat suns suns Buna ziua. Intrebarea mea este : de cate zile de concediu de odihna beneficiez, daca sunt o persoana angajata la o firma privata, avand in vedere faptul ca in ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna legal adriana2608 adriana2608 O persoana angajata la 01.01.2014,are dreptul la concediu de odihna in acest an?In ce cuantum? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna inainte de intrare in prenatal andreeadumitrascu24 andreeadumitrascu24 Buna ziua, Stiti cumva la cate zile de concediu de odihna am dreptul pe anul 2016, daca din februarie as vrea sa intru in prenatal, de exemplu sa-mi iau ... (vezi toată discuția)