avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie

Buna! Am inteles ca se poate sa las custodia unui copil minor prin testament cui vreau eu. e adevarat? ce tb sa fac? multumesc!
Cel mai recent răspuns: Loda , utilizator 18:17, 6 Februarie 2013
Nu e adevarat. Prin testament sau prin declaratie puteti numi un tutore pt copilul dvs in cazul. In care veti deceda , in cazul testamentului, sau dvs veti fi declarata incapabila, adica nu veti ma avea capacitate de exercitiu deplina din cauA unei boli de exemplu, in cazul declaratiei, pana la majoratului copilului. Aceasta declaratie a dvs totusi nu si produce efectele Decat dupa ce instanta de tutela va da o hotarare in acest sens.
Instanta de judecata va decide.
Tatal va avea prima sansa in proces daca se va judeca cu bunicii.
Daca nu mai este in viata nici unul dintre parinti se vor judeca bunicii intre ei in caz de neintelegeri.

Poi chestia e ca tatal copilului a plecat cu vreo 3 luni in urma si de cand s-a nascut nu i-a pasat de el. Eu o sa incep procedurile de divort, dar in caz ca mor eu si nu se termina tot balamucul, nu vreau sa ii ramana custodia lui in nici un caz. vreau sa o las unei surori de-a mele. "Prin testament sau prin declaratie puteti numi un tutore pt copilul dvs in cazul. In care veti deceda"- asta vreau sa fac, pot face de pe-acum acel testament/ declaratie? ca dupa ce mor nu mai am cum....:) Multumesc!
Aveti mai jos citate articolele din Codul civil care se refera la instituirea tutelei.

Art. 114 Desemnarea tutorelui de către părinte

(1) Părintele poate desemna, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, ori, după caz, prin testament, persoana care urmează a fi numită tutore al copiilor săi.


Art. 115 Desemnarea mai multor tutori

În cazul în care au fost desemnate mai multe persoane ca tutore, fără vreo preferinţă, ori există mai multe rude, afini sau prieteni ai familiei minorului în stare să îndeplinească sarcinile tutelei şi care îşi exprimă dorinţa de a fi tutore, instanţa de tutelă va hotărî ţinând seama de condiţiile lor materiale, precum şi de garanţiile morale necesare dezvoltării armonioase a minorului


Art. 116 Măsuri provizorii

(1) Cel chemat la tutelă în conformitate cu dispoziţiile art. 114 nu poate fi înlăturat de către instanţă fără acordul său decât dacă se află în vreunul dintre cazurile prevăzute la art. 113 sau dacă prin numirea sa interesele minorului ar fi periclitate.


Art. 118 Numirea tutorelui de către instanţa de tutelă

În lipsa unui tutore desemnat, instanţa de tutelă numeşte cu prioritate ca tutore, dacă nu se opun motive întemeiate, o rudă sau un afin ori un prieten al familiei minorului, în stare să îndeplinească această sarcină, ţinând seama, după caz, de relaţiile personale, de apropierea domiciliilor, de condiţiile materiale şi de garanţiile morale pe care le prezintă cel chemat la tutelă.


Da doamna puteti face.

Alte discuții în legătură

Tutore legal d-a-n-i-e-l d-a-n-i-e-l am o cunostinta bolnava de cancer. are un copil infiat de la 1 an iar acum are 13 ani. sotul a decedat in urma cu 8 ani ea dar traieste in concubinaj de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Drept tutela dupa moartea mamei mariams70 mariams70 buna ziua,as dori sa intreb daca dupa moartea mamei o fetita de 10 ani ramane in grija unui unchi acesta din urma are drept sa ceara in instanta tutela ... (vezi toată discuția)
Custodie copil ruxandra-maria ruxandra-maria Daca eu si sotul plecam din tara lasand copilul in grija mamei, trebuie sa mergem la un notar sa o lasam in custodie? Mentionez faptul ca avem probleme cu ... (vezi toată discuția)