avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea pe apartamente a cheltuielilor pentru apa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea pe apartamente a cheltuielilor pentru apa calda/rece

Este vorba de modul de repartizare pe apartamente (toate prevazute cu apometre individuale) a contravalorii diferentei dintre volumul de apa inregistrat de apometrul de intrare in bloc si suma consumurilor de apa indicate de apometrele individuale (din fiecare apartament).
La asociatia noastra, cheltuielile pentru apa calda/rece se repartizeaza pe apartamente astfel:
1-se calculeaza valoarea consumului individual citit la apometrul de apartament, inmultindu-se cu valoarea din factura de apa;
2-se aduna valorile de la toate apartamentele din bloc, rezultand o valoare totala a consumului individual;
3-diferenta dintre valoarea din factura si valoarea rezultata din insumarea valorilor individuale este impartita pe numarul total de persoane din bloc, rezultand o valoare in lei/persoana;
4-in final, cheltuiala cu apa pentru fiecare apartament se calculeaza dupa formula:
Volum individual x pret apa din factura + nr. persoane din apartament x lei/persoana = lei/apartament

Consideram ca acest mod de calcul nu este in conformitate cu prevederile art.48 (2) din Legea 230/2007 (care spune ca "cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari cu plata unor servicii publice...se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii..."), precum si cu prevederile art.39 din HG 1588/2007 (care spune ca "cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale...").
Aplicarea metodei de impartire mentionata mai sus face ca sa existe diferente mari intre apartamente ale pretului mediu corespunzator consumului de apa individual (exemplu, pentru apa calda din luna noiembrie 2012: diferenta a fost de la 188,34 lei/mc la un apartament cu 2 persoane si un consum individual de 5 mc, pana la 46,58 lei/mc la un apartament cu 3 persoane si un consum individual de 1 mc. Pretul din factura a fost de 13,27 lei/mc, ar consumul suplimentar de 0,65 mc/1 mc individual, respectiv 65 %). Deci, nu exista o repartitie echitabila a diferentei volumului de apa.
Pentru eliminarea acestei anomalii si a nemultumirilor intre locatari, ar trebui ca diferenta dintre volumul de apa inregistrat de apomentrul general si suma consumurilor inregistrate de apometrele de apartament sa se raporteze la suma consumurilor individuale, astfel incat sa rezulte ce consum de apa suplimentar revine pentru fiecare metru cub de apa inregistrat de fiecare apartament (adica, m.c suplimentar/m.c individual). Acest consum suplimentar pe metru cub ar reprezenta de fapt cu cat la suta se suplimenteaza consumul de apa citit la apometrul de apartament.
In final, formula de calcul pentru cheltuiala cu apa la un apartament va fi urmatoarea:
(Volum individual + Volum individual x Consum suplimentar/mc) x pret apa din factura = lei/apartament
Aceasta formula, care este in conformitate cu prevederile legale mentionate mai sus, ar face ca pretul mediu recalculat pentru apa sa fie acelasi pentru toate apartamentele, indiferent de numarul de persoane din fiecare apartament, iar calculul s-ar baza intradevar pe acelasi criteriu din factura de apa, adica pe metru cub de apa si pretul in lei/mc.
Asteptam cu mare interes si nerabdare raspunsul dvs referitor la corectitudinea si legalitatea metodei de repartizare a cheltuielilor cu apa calda intr-un bloc in care toate apartamentele sunt contorizate cu apometre individuale.
Cu stima si multe multumiri !
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:02, 10 Februarie 2013
Cauzele diferentelor de apa pot fi diferite de la pierderi de apa propriu-zise datorate instalatiilor defecte,avarii, diferenta de clasa de precizie intre apometrele din apartamente si contorul de bransament
In apartamente se pot inregistra de a semenea pierderi daca exista instalatii defecte, bateriile de robinetele , rezervor wc, pierderi care nu sunt masurate de apometrul individual dar sunt facturate de apometrul de bransament
Mai poe exista pierderi de apa datorata pozitiei gresite de montare a apometrului,sau chiar blocarii intentionate a acestuia
Diferenta de consum se poate datora diferentei de timp de comunicare index individual,de declararea fara zecimale a consumului, citirea eronata a apometrului,necomunicare consum de catre toti consumatorii
In asociatiile de proprietari in care se inregistreza diferente de consum surplusul se repartizeaza in baza unui regulament stabilit de comitetul executiv. in functie de cota-parte indiviza, de consum, de numarul de persoane, in mod egal intre apartamente, aceste moduri de repartizare sunt arbitrare.si de multe ori genereaza suspiciuni sau interpretari referitoare la existenta anumitor interese
Comitetul executiv emite decizii scrise privind regulile pentru ducerea la indeplinire s hotararilor adunarilor generale si pentru respectarea prevederilor legale,a statutului si a acordului de asociere,precum si alte decizii ce privesc activitatea asociatiei de proprietari
Comitetul executiv poate adopta un regulament in care sa combine toate aceste metode.
La "Documente utile",fereastra din dreapta,gasiti model de repartizare diferente utilitati



Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
ynocentta, utilizator
De ce credeti ca repartizarea in functie de consum este superioara repartizarii pe numar de persoane? Pe ce argument va bazati?

O cauza a acestei diferente, intre altele, este si citirea la date diferite (cu zile diferenta intre ele) a consumurilor dintre apartamente, si la randul lor fata de citirea contorului de bransament.
Alta cauza ar fi citirea eronata sau fara zecimale a apometrelor.

In ce masura aceste cauze ar recomanda un fel sau altul al acestei repartizari intre apartamente?

Singura cauza care ar recomanda impartirea pe consum ar fi montarea gresita a apometrelor fata de pozitia recomandata de fabricant, dar nici asta nu ar justifica in intregime impartirea in functie de consum pentru ca nu la toata lumea aceste apometre sunt montate gresit.

O alta cauza a diferentei de apa ar fi gradul diferit de precizie al apometrelor din apartamente (precizie scazuta) fata de contorul de bransament. In apartamente firul de apa subtire de la robinetele defecte sau de la wc-uri defecte nu este masurat de apometru, in schimb, adunate mai multe asemenea consumuri, la bransament sunt masurate. In ce masura ar fi mai corect ca cei cu consum mai mare sa plateasca consumul pentru instalatiile defecte din anumite apartamente decat numarul de persoane?

Ce vreau sa spun este ca oricare mod de a repartiza aceasta diferenta este la fel de arbitrar.
In alte asociatii aceste pierderi se repartizeaza pe cota-parte indiviza, in altele se repartizeaza in mod egal intre apartamente.
Niciunul din aceste moduri nu este mai corect decat altul, fiecare are cate o cauza care sa-l justifice, dar proportia intre diferitele cauze este total de nestiut.

Daca aveti, insa, un administrator mai dedat abilitatii de calcul, puteti sa propuneti o repartizare mixta:
- n% dupa consum;
- m% dupa cota-indiviza;
- p% dupa numar de persoane.

....si ar fi toata lumea multumita....sau nemultumita (?).
Datele numerice pe care le-ati postat nu se potrivesc.
Poate ar fi mai bine sa ne dati datele din tabelul de intretinere.
Daca un apartamente cu 10 mc consum plateste 188.34/mc rezulta numai la apa o plata de 1883.4 lei.
Nu cred ca este posibil.

Sistemul de impartire a pierderilor pe persoane este cel mai bun (daca nu sunt centrale termice de apartament) deoarece reduce tendinta de furt: cu cat declari mai putin ca atat cresc "pierderile" deci si cota parte care revine pe persoana.
Dimpotriva repartizarea pierderilor pe consum duce la tendinta de a declara mai putin, fiindca atunci "pierderile" trec la cei care declara corect.
Intr-adevar, in mesajul initial, s-a facut o gresala in exemplul dat pentru impartirea cheltuielilor cu apa calda pe luna noiembrie 2012 si anume: in loc de 18,34 lei/mc, corect este 18,83 lei/mc.
Repartizarea pe persoane a diferentelor de apa calda/rece mi se pare cea mai inechitabila metoda, deoarece introduce mari diferente ale pretului mediu al apei intre apartamentele cu cu numar diferit de persoane (a se revedea exemplul dat cu situatia din luna noiembrie 2012 pentru apa calda). Mai concret, la pa calda din noiembrie 2012 s-a folosit in calculul cheltuielilor pe apartamente pretul mediu din factura de 14 lei/mc (rotunjit de la 13,27) si cheltuieli pe persoana de 10,86 lei/persoana. In acest caz, cheltuielile pentru un apartament cu 2 persoane si un consum de 5 mc apa calda au fost de :
5 mc x 14 lei/mc + 2 pers x 10,86 lei/pers = 91,72 lei, rezultand deci ca 1 mc de apa a fost platit cu 91,72 lei : 5 mc = 18,34 lei/mc
Pentru un apartament cu 3 persoane si un consum de 1 mc apa calda, cheltuielile au fost de :
1 mc x 14 lei/mc + 3 pers x 10,86 lei/pers = 46,58 lei, rezultand un pret de 46,58 lei/mc
Rezulta ca este ca la piata, daca consumi mai mult beneficiezi de un pret mai mic. Iar daca cel cu 3 persoane in apartament cauta sa faca economie de apa, a platit un pret de 2,5 ori mai mare decat cel care a consumat de 5 ori mai multa apa.
De aceea eu sustin ca este corect ca la impartirea costurilor cu diferenta de apa sa se tina cont de raportul dintre volumul de apa rezultat din insumarea consumurilor individuale si volumul indicat de apometrul de la intrarea in bloc, respectandu-se astfel prevederile art. 48 (2) din Legea 230/2007 (care spune ca "cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari cu plata unor servicii publice...se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii..."), precum si cu prevederile art.39 din HG 1588/2007 (care spune ca "cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale...").

Referitor la economii la sange sa stiti ca exista in lege si bareme de consum minim necesar pentru iginea personala.
Ca trei persoane sa consume 1 mc apa calda timp de o luna este sigur sub limita baremului.
In fapt cele doua apartamente au platit unul (cel cu doua persoane) 6.55 mc adica 3.275 mc/pers. iar celalalt 3.25 mc adica 1.083 mc/pers., calculand la 14 lei/mc.
Deci cele trei persoane au un consum de o treime din consumul celorlalte doua.

Puteti citi despre aceste bareme tot aici pe forum:

www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Consum apa nedeclarat Xerxes77 Xerxes77 Buna ziua. Locuiesc la bloc, si am o problema cu modul in care se calculeaza cheltuielile cu apa. Toti vecinii au apometre, niciunul nu este verificat ... (vezi toată discuția)
Diferente - citire apometre- factura furnizor dragomang dragomang la calcularea intretinerii pentru luna decembrie 2012 - s-a constatat o diferenta mare intre suma consumurilor comunicate de catre locatari si factura RADET. ... (vezi toată discuția)