avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... calomnie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

calomnie

ati putea, va rog, sa-mi spuneti care este termenul pentru a depune plangere pentru marturie mincinoasa intr-un proces civil (divort)?
acest termen este de la data marturiei sau de la data la care procesul civil s-a incheiat (hatarare definitiva si irevocabila)?

va multumesc
Conform art 122 CP lit d termenul de pescriptie in acest caz este de 5 ani . Termenul curge de regula de la data cand imprejurarile cu privire la care s-a depus marturia mincinoasa au fost cunoscute sau trebuiau sa fie cunoscute.
va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde.

situatia este urmatoarea: intr-un proces de divort, unul din martori a depus marturie cu privire la o relatie extraconjugala a uneia din parti.

intrebarea este: la cat timp dupa acea marturie, partea impotriva careia s-a depus marturia poate face plangere pentru marturie mincinoasa? nu este, de fapt, un termen mult mai mic in care acesta plangere se poate face (ca in cazul calomniei, de exemplu, cand sunt, parca, doua luni)?
In acest caz martorul a savarsit infractiunea de marturie mincunoasa conform art. 260 Cp si ca atare plangertea poate fi formulata de indata ce partea prejudiciata a luat cunostinta despre depunerea marturiei. Termenul nu este de2 luni ca in cazul calomniei prev de art. 206 Cp datorita faptului ca pt acesta infractiune este aplicabila procedura plangerii prealabile. Dragos.
Completare la mesajul precedent. de indata dar tot in termenul de prescriptie de 5 ani conform art 122 CP lit d.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul detaliat.

Dar inca imi este oarecum neclar: partea vatamata POATE sau TREBUIE sa faca plangere imediat de a luat cunostinta de marturie?

Concret: daca marturia a fost depusa in urma cu sapte luni, la proces participand si partea vatamata si deci cunoscand ca s-a dat marturia inca din acel moment, se mai poate face plangere acum? Daca nu, cum trebuia, de fapt, procedat?

va multumesc, cu respect

Alte discuții în legătură

Plangere penala marturie mincinoasa pitic1991 pitic1991 Buna ziua, In cat timp se poate depune plangere penala pentru marturie mincinoasa a martorilor intr-un proces penal? Inca nu sunt in posesia declaratiei ... (vezi toată discuția)
Plangere prim-procuror importiva ordonantei + reclamantului lonita lonita Buna ziua, Mi s-a facut o plangere penala prin care am fost invinuit pe nederept ca am lovit pe cineva. Nu exista nicio proba, niciun act medical, este doar ... (vezi toată discuția)
Denuntare calomnioasa, ar fi posibil? laau laau Ar avea sens o plangere penala pentru denuntare calomnioasa cu cerere de despagubiri morale in cazul de mai jos? Fostul sot ma terorizeaza cu plangeri de ... (vezi toată discuția)