avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... competenta procuror
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

competenta procuror

Buna seara, procurorul nu poate pune in miscare actiunea penala deoarece este necesara propunerea organului de cercetare penala?
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 19:31, 6 Februarie 2013
De regula:

"Punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă activitate prin care procurorul declanşează acţiunea penală împotriva învinuitului, care , din acest moment, devine inculpat. Punerea în mişcare a acţiunii penale se face prin actul de inculpare prevazut de lege. Ea se dispune, de regulă, de catre procuror, prin ordonanţă sau prin rechizitoriu, când urmarirea penală s-a desfăşurat fără pornirea acţiunii penale.
Art. 235 cod procedură penală:
Punerea în mişcare a acţiunii penale prin ordonanţă
Procurorul se pronunţă asupra punerii în mişcare a acţiunii penale după examinarea dosarului.
Dacă procurorul este de acord cu propunerea, pune în mişcare acţiunea penală prin ordonanţă.
Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale trebuie să cuprindă, pe lângă menţiunile arătate în art. 203, date cu privire la persoana inculpatului, fapta pentru care este învinuit şi încadrarea juridică a acesteia."
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
Gabriela Mihai, Avocat
Sub nicio forma, procurorul nu depinde de organul de cercetare penala, el este suveranul fazei de urmarire penala si poate pune in miscare urmarirea penala ori de cate ori considera necesar, fara a fi obligatorie propunerea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punerea in miscare a actiunii penale? kisso kisso Imi spune si mie cineva ce inseamna \\"punerea in miscare a actiunii penale\\" ?! (vezi toată discuția)
Urmarire penala - urgent ramiha ramiha Buna ziua, Este posibil sa fii sub urmarire penala fara a ti se aduce la cunostinta acest lucru si fara ca macar sa stii de ce esti invinuit? Cum poti afla ... (vezi toată discuția)
Urmarirea penala maran maran Buna ziua, As vrea sa stiu daca trebuie sa fi anuntat in momentul in care s-a inceput urmarirea penala impotriva ta si daca apare ceva pe cazier(pentru ... (vezi toată discuția)