avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Punerea in miscare a actiunii penale?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Punerea in miscare a actiunii penale?

Imi spune si mie cineva ce inseamna "punerea in miscare a actiunii penale" ?!

Punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă activitate prin care procurorul declanşează acţiunea penală împotriva învinuitului, care , din acest moment, devine inculpat. Punerea în mişcare a acţiunii penale se face prin actul de inculpare prevazut de lege. Ea se dispune, de regulă, de catre procuror, prin ordonanţă sau prin rechizitoriu, când urmarirea penală s-a desfăşurat fără pornirea acţiunii penale.
Art. 235 cod procedură penală:
Punerea în mişcare a acţiunii penale prin ordonanţă
Procurorul se pronunţă asupra punerii în mişcare a acţiunii penale după examinarea dosarului.
Dacă procurorul este de acord cu propunerea, pune în mişcare acţiunea penală prin ordonanţă.
Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale trebuie să cuprindă, pe lângă menţiunile arătate în art. 203, date cu privire la persoana inculpatului, fapta pentru care este învinuit şi încadrarea juridică a acesteia.
A pune în mişcare acţiunea penală înseamnă a efectua actul procesual prevăzut de lege prin care se formulează, împotriva unei persoane determinate, învinuirea de săvârşire a unei infracţiuni şi se declanşează activitatea de tragere la răspundere penală a acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta procuror xculescu xculescu Buna seara, procurorul nu poate pune in miscare actiunea penala deoarece este necesara propunerea organului de cercetare penala? (vezi toată discuția)