avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident de circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident de circulatie

In timp ce ma aflam cu masina in curtea unei primarii unde obisnuiesc sa-si parcheze angajatii masinile, din neatentie am avariat una dintre masini. Am plecat de la fata locului si nici nu m-am prezentat la politie intrucat masina mea nu a suferit nicio avarie. Mi se poate retine permisul de conducere sau pot fi sanctionat pentru incalcarea vreunei norme rutiere avand in vedere locul comiterii accidentului?
Cel mai recent răspuns: mario_er , utilizator 19:26, 8 Mai 2013

OUG 195/ 2002)Art. 79
(1) Conducatorul de vehicul implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat numai avarierea vehiculului este obligat sa-l scoata imediat in afara partii carosabile ori, daca nu este posibil, sa-l deplaseze cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizandu-l corespunzator.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), conducatorul de vehicul este obligat sa se prezinte in termen de 24 de ore la unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul, in vederea intocmirii documentelor de constatare si eliberarii autorizatiei de reparatie.


Daca nu va prezentati la Politie in termen de 24 de ore , ramaneti fara permis de conducere timp de 30 de zile , indiferent daca s-a intamplat in curtea Primariei sau in fata Barului Comunal . Bineinteles , toate acestea in cazul in care posesorul autoturismului avariat , sau altcineva v-a vazut si a depus o plangere . In caz contrar nu se intampla nimic . Simtul civic ne spune ca e normal sa declaram de bunavoie incidentul , mai ales ca avem RCA .
Si atunci de ce accidentul de circulatie este definit de normele rutiere ca fiind acel accident e a avut loc pe un drum public sau isi are originea in acesta? Intrebare: Curtea primariei este drum public sau isi are originea in acesta?
Daca masina dvs nu a suferit avarii, ce conteaza ca celalalt si-o va repara pe banii lui ? Daca il gaseati pe proprietar si completati formularul de constatare amiabila, nu mai trebuie sa va prezentati la politie.
Daca se prezinta celalalt proprietar la politie pt ca ii trebuie dovada daca are avarii, ramaneti fara permis 30 de zile.
iulian2009 a scris:

.....a avut loc pe un drum public sau isi are originea in acesta

Presupun ca in curtea Primariei nu a ajuns masina dumneavoastra cu o barja sau cu un tren...daca intelegeti ce vreau sa spun ? Din ce spuneti inseamna ca daca mergem in parcare la mall cu masina putem sa lovim cu masina toate persoanele care ne displac , din simplu motiv ca nu e pe un drum public . Asteptati o solutie imatura a unei situatii care are o rezolvare foarte simpla . Ii dati omului asigurarea (faceti formalitatile pentru constatare amiabila) , iar daca nu mai aveti incidente o sa platiti RCA-ul anul viitor cu cativa lei mai mult . Sau mai e varianta sa stati ca pe ace , asteptand oricand acasa o invitatie de la Politie prin care vi se cere sa veniti sa predati permisul pentru 30 de zile .
O parere personala , puneti-va in locul celuilalt pentru o clipa !
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
intabulare, utilizator
Lasand la o parte esenta civica a raspunsurilor primite, cu care, in aceeasi masura sunt de acord, astept un raspuns cu baza juridica la subiectul pus in discutie. Nu este neaparat ca acel accident sa fi avut loc. Poate fi oricand o intrebare pe masura forumului si de aceea rapunsurile trebuie sa vina pe o baza legala. Din practica, am invatat ca legea nu se negociaza ci doar se aplica fie ea in detrimentul unuia sau altuia. Asta-i legea!
In completare, pentru a nu ramane dator cuiva, este o diferenta mare intre a produce un accident cu avarii din neatentie si a lovi cu masina pe cineva cu intentie intr-o parcare fie ea si mall. Sunt fapte distincte care isi pot gasi rezolvare pe cai diferite iar in cazul nostru prima la instanta de judecata pentru recuperare daune iar cea de-a doua in prima faza la politie.
Mai mult de atat OUG 195/2002 cu noile modificari mai prevede:
Art. 80
Proprietarul sau detinatorul al carui autovehicul, remorca sau tramvai a fost avariat in alte imprejurari decat intr-un accident de circulatie este obligat sa anunte imediat politia pe raza careia s-a produs evenimentul pentru intocmirea documentelor de constatare.

Iar in cazul subiectului pus in discutie, masina persoanei care a plecat de la fata locului nu a suferit avarii. De altfel normele rutiere nu prevede vreo obligativitate in acest sens si pentru aceasta persoana.

Alte discuții în legătură

Fara permis mytyca545 mytyca545 am ramas fara permis la o tamponare in interiorul parcari kaufland desi scrie ca e parcare privata si ca nu isi asuma raspunderea pt incidente help my (vezi toată discuția)
Accident în parcare filmat de camerele de supraveghere. ce consecințe pot fi pentru șoferul vinovat, ținând cont că a plecat de la locul faptei și nu a declarat evenimentul la poliție? TheMacho TheMacho Am fost azi la firmă care are camera de supraveghere care a înregistrat cum am lovit ușor o mașină în parcarea de la bloc. Mi-au luat datele să îmi ... (vezi toată discuția)
Accident butnar11 butnar11 Buna ziua, Aveam autoturismul parcat in fata firmei la care lucram si un coleg mi-a lovit masina cu ... (vezi toată discuția)