avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul APA
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul APA

Buna ziua,

Imi poate spune cineva daca exista o formula de calcul a apei reci ?
Dar a apei calde?
Si care-i/-s?

M-ar interesa in sectorul 1.

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: marianionescu1 , utilizator 09:55, 10 Februarie 2013
@marianionescu1

Deci pe dv. va intereseaza cum se distribuie diferenta intre consumul facturat si cel declarat de proprietari.

Nu exista prevederi legale deoarece cauzele acestei diferente sunt multiple si depinde de fiecare bloc in parte. In acest caz fiecare asociatie isi face un regulament propriu in care prevede:
- ce cantitate de apa se pune pe liste celor care nu declara in luna respectiva, deci ce consum estimat li se prevede. O prevedere legala insa spune ca la 3 estimari, respectiv la 3 luni de nedeclarare a consumului, respectivul locatar este considerat necontorizat; aceasta prevedere poate fi sau nu aplicata in functie de decizia comitetului executiv.

- ce procent sau ce cantitate de apa din aceasta diferenta se repartizeaza celor necontorizati;

- ce criterii se folosesc pentru repartizarea diferentei de procent sau cantitate, dupa ce au fost scazuti cei necontorizati, intre apartamentele contorizate la care locatarii au declarat consumul. Aici se poate folosi cota-parte indiviza sau consumul sau numarul de persoane sau impartirea egala intre apartamente sau o combinatie intre aceste criterii.

Despre factura:
- asa cum v-a spus si @Adam Grecu, pretul apei reci este calculat ca impartire a valorii apei reci (de consum + canalizare + apa rece pentru prepararea apei calde + canalizare apa rece pentru prepararea apei calde + TVA) la cantitatea in mc de apa (apa rece de consum + apa rece pentru prepararea apei calde).

- daca la aceasta valoare se adauga si valoarea apei meteo si valoarea taxei municipale (care se gaseste pe pagina principala in centralizator) pretul rezultat este 5.92 lei
Daca la aceasta valoare apa meteo si taxa municipala nu se adauga, atunci pretul este o idee mai mic, dar apa meteo si taxa municipala se repartizeaza alaturi de cheltuielile pe cota-parte indiviza.

Eu am gasit mai practic sa adaug aceste sume minuscule la valoarea apei si sa le introduc in pret deoarece nu creaza diferente vizibile in pret si e mai simplu de calculat - valoarea facturii / mc apa consumata (apa rece de consum + apa rece pentru prepararea apei calde).
Ultima modificare: Duminică, 10 Februarie 2013
elga50, moderator
Super, va multumesc pentru sprijin!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apa calda dan61 dan61 As dori sa va rog sa -mi spune-ti cum se calculeaza apa calda din cele 2 facturi (una in mc si cealalta in Gcal) Care este costul unui mc de apa calda? (vezi toată discuția)
Costul apei in bucuresti euTU euTU Buna seara, a-si dori sa imi spuneti cat este metru cub de apa calda si rece in Bucuresti,.....care este pretul caldurii..... pentru ca la noi la asociatia de ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli apa rece si calda deltady deltady Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum se repartizeaza corect cheltuielile pentru apa rece si calda, in varianta in care sosesc acum(de circa un an) facturile de ... (vezi toată discuția)