avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata Primelor dupa incetarea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata Primelor dupa incetarea contractului de munca

Buna ziua,

Pe data de 2 octombrie 2012 toti angajatii societatii la care am fost angajat au primit un mail in care se anunta ca se infiinteaza o noua prima "prima de cooptare" acesta este textul anuntului:

Doresc sa va aduc la cunostiinta infiintarea unei prime de cooptare in societatea noastra.
Astfel , pentru fiecare recomandare, (finalizata cu o angajare si cu o validare a perioadei de proba a candidatului recomandat) pe care salariatii nostri o vor face , vor primi o prima de 400 EUR net.

In cazul in care persoana recomandata va fi angajata pe pozitie de management, prima de cooptare la care salariatii nostri vor avea dreptul este de 600 EUR net.

Departamentul Recrutare poate de asemenea participa la aceste cooptari , validarea candidatului si a perioadei de proba se face de catre management . Conditia este ca CV-ul sa fie adus in firma de catre un salariat, pe baza unei recomandari.

Persoana recomandata de mine a fost angajata pe data de 15 octombrie 2012, iar perioada de proba neoficial a fost declarata 90 de zile, angajare facandu-se initial pe contract cu perioada determinata tot de 90 de zile.
Angajatul a trecut de aceasta perioada si a fost validat, primind un nou contaract de munca.

Mentionez ca eu am incetat cotractul de munca cu acordul partilor in data de 2 Noiembrie 2012 si nu am fost informat in nici un fel in legatura cu dreptul de a primi aceasta prima, nici in fisa de lichidare nefiind specificata deoarece angajatul era inca in perioada de proba.

Pe data de 15 ianuarie 2013 am sunat departamentul de resurse umane si cerut informatii privitoare la plata acestei prime, dar mi s-a spus ca nu are informatii concrete dar va innainta o sesizare catre conducerea companiei.

Pe data de 29 ianuarie, probabil datorita sesizarii mele (fiind prima prima de acest fel pe care compania urma sa o plateasca) s-a primit un e-mail in care se specifica modalitatea de plata a primei dupa cum urmeaza:

Buna,

In urma discutiei cu managementul societatii, s-a aprobat urmatorul sistem de acordare a primelor de cooptare :

Astfel, pentru fiecare recomandare pe care salariatii nostri o vor face, acesti vor primi o prima de 400 EUR net, in doua transe :

- 100 EUR net la 4 luni de la data angajarii a persoanei cooptate ;

- 300 EUR net la 9 luni de la data angajarii sau la trecerea la un contract pe perioada nedeterminata a persoanei cooptate.

In cazul in care persoana cooptata a fost angajata pe o pozitie de management, salariatul va primi o prima de 600 EUR net, astfel :

- 100 EUR net la 4 luni de la data angajarii a persoanei cooptate ;

- 500 EUR net la 9 luni de la data angajarii sau la trecerea la un contract pe perioada nedeterminata a persoanei cooptate.

In cazul in care persoana cooptata pleaca din societate inainte de a fi indeplinite conditiile de mai sus, nu se vor acorda prime de cooptare.

In data de 5 februarie 2013 (data de plata a salariilor si primelor) am verificat contul si nici o suma nu mi-a fost virata.

M-am deplasat la sediul companiei, la departamentul de contabilitate de unde am primit un raspuns destul de ciudat pe un ton sarcastic:

"Pai cum sa-ti platim prima daca nu mai esti angajat?"
"Trimite-ne un mail cu o cerere, dar nu cred ca va fi abrobata."

Mentionez ca dupa demisie, odata cu lichidarea mi s-a virat o prima corespondenta activitatii comerciale desfasurate in pen-ultima luna de munca.(Prima de activitate platindu-se dupa o luna de la realizarea target-ului)

As dori sa stiu daca din punct de vedere legal as avea dreptul la primesc si prima de cooptare, chiar daca nu mai sunt angajat.
Daca da as dori sa stiu si care este modalitatea de plata a primei, cea din primul mail, unde nu se specifica cum si cand se va face plata sau cea din al doi-lea mail la 4 respectiv 9 luni de la angajare.

Alte discuții în legătură

Retinere 50 % din salariu . este posibil? valentin_cristian valentin_cristian Conform CIM incheiat de mine cu angajatorul in data de 01.05.2008 trebuie sa primesc lunar o suma de bani mentionata in contract . CIM este unul standard, nu ... (vezi toată discuția)
Legislatie concedii medicale ana_maria34 ana_maria34 Angajatorul mi-a dat inapoi acum 3 saptamani un certificat medical de anul trecut (februarie 2012) pe motiv ca nu are stampila medicului expert (motivul: nu ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu Ioanam2010 Ioanam2010 Buna ziua, in luna octombrie 2012 mi s-a pus poprire pe salariu pentru un leasing prin Mycar. In luna iulie 2013, la data de 9 iulie am incetat contractul ... (vezi toată discuția)