avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1105 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere 50 % din salariu . Este posibil?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere 50 % din salariu . Este posibil?

Conform CIM incheiat de mine cu angajatorul in data de 01.05.2008 trebuie sa primesc lunar o suma de bani mentionata in contract . CIM este unul standard, nu a fost modificat , astfel obligatiile ambelor parti sunt cele general valabile. Societatea la care sunt angajat se ocupa cu vanzarea de produse iar eu sunt angajat pe postul de
reprezentant comercial .
Obligatiile partilor au fost indeplinite pana in luna ianuarie . In data de 19.01.2009 ni s-a comunicat verbal ca trebuie sa indeplinim un target de vanzari pentru a ne primi 50 % din salariu prevazut in CIM si sa indeplinim un alt target ( contacte noi, vizite, mail-uri,telefoane , abordari de clienti noi, propuneri de comanda ) pentru a ne primi cealalta parte din salariu ( 50% ) .
Toate acestea ne-au fost aduse la cunostinta in scris ( la cererea mea ) in data de 26.01.2009 insa nu printr-o decizie interioara semnata de Directorul General sau un act de care noi sa luam la cunostinta, pur si simplu mi-a fost trimis pe mail .
La sfarsitul lunii am fost anuntati ca nu vom primi suma prevazuta in contract deoarece nu ne-am indeplinit target-ul pe luna ianuarie rezultand ca tot ce ne-a fost comunicat verbal si pe mail spre sfarsitul lunii are un caracter retroactiv.
Astfel, in data prevazuta in contract, in contul bancar pentru incasarea drepturilor salariale , s-a virat 50% din suma prevazuta in contract + un alt comision dintr-o vanzare din anul precedent.
La solicitarea unei explicatii detaliate referitoare la calculul salarial am primit un document printat in 3 min. pe care era
mentionata suma aferenta a 50% din salariu + acel comision .
Ne-a mai fost adus la cunostinta si faptul ca la inceputul lunii ianuarie s-a facut la ITM o regularizare la cursul euro ( oferta de angajare a fost in euro, salariul era platit in RON la un curs calculat in medie pe an) ceea ce inseamna ca trebuia sa primim si noi o copie de pe actul aditional . Acum am primit un act aditional de micsorare a salariului de la o suma mai mare decat cea din contract ( drept dovada o majorare a salariului s-a produs datorita regularizarii insa nu am primit nici o instiintare scrisa ) la minimul pe economie.
Mentionez si faptul ca la sediul firmei nu se regaseste o condica de prezenta si nici un registru de intrare iesire si stampila cu intrare-iesire in care eu sa pot inregistra si da nr. cererilor facute conducerii .

Intentia mea este de a depune plangere la ITM pentru nerespectarea obligatiilor salariale, pentru retinerea a 50 % din salariu dar si pentru "regulile" trimise pe mail cu caracter retroactiv.
Din ce am observat in Codul Muncii retinerile salariale se pot face doar in limitele legale sau in situatii in care am produs pagube companiei. Acestea nu pot depasi 5-10 % sau in alte cazuri 30% si toate acestea se pot face tot in urma unei decizii interne.
Referitor la targhetul de vanzari , ni se cere mai exact sa facem un anume profit insa noi nu avem acces la preturile de achizitie si stiam ca trebuie incheiat un alt contract/anexa ce stabileste anumite praguri cat si remuneratia aferenta.

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: valentin_cristian , utilizator 09:29, 10 Februarie 2009
Ati retinut corect, in legatura cu retinerile salariale ce pot opera, dupa parerea mea retinerea operata in cadrul societatii din salariul dvs este ilegala si veti avea castig de cauza.
Orice modificare a salariului brut stabilit prin contractul individual de munca se face printr-un act aditional, semnat de ambele parti. In cazul dumneavoastra aceasta modalitate este ilegala. Puteti sesiza ITM-ul.
Iar daca problema persista , puteti sa va adresati instantei de judecata.
Sa inteleg ca absolut ORICE modificare , fie ea majorare sau reducere , trebuie insotita de un act aditional semnat de ambele parti ?
Salariul minim brut garantat pentru un angajat cu studii superioare finalizare care este? Pentru ca 762 RON cat mi-a fost mie trecut pe actul aditional nu cred ca este.
Va multumesc anticipat !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am si eu eu o intrebare in legatura cu oprirea din salariu nejustificata ... Bogdan2001 Bogdan2001 Am si eu eu o intrebare in legatura cu oprirea din salariu nejustificata Lucrez intr o firma de vanzari si am ca parte salariala fixa plus un target din ... (vezi toată discuția)
Retineri salariale(caz posibil in romania!!!) papillon papillon Buna ziua! Sa va povestesc un fapt real: Sunt angajat la un SRL iar de 4 luni suntem penalizati cu 10% din salariu fara a primi nici o explicatie scrisa sau ... (vezi toată discuția)
Drepturi angajat vs angajator anitzaa anitzaa Buna ziua, As avea si eu o intrebare. Prietenul meu lucreaza la o firma de distributie. Salariu este format dintr-o parte fixa si o parte de bonus, in functie ... (vezi toată discuția)