avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retineri salariale(caz posibil in Romania!!!)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retineri salariale(caz posibil in Romania!!!)

Buna ziua!
Sa va povestesc un fapt real:
Sunt angajat la un SRL iar de 4 luni suntem penalizati cu 10% din salariu fara a primi nici o explicatie scrisa sau verbala.(de fapt patronul vrea si el un ban in plus) Am intrebat contabila cum este posibil asa ceva, ne taie din orele lucrate? A zis ca suntem pontati normal dar ca patronul a vorbit la ITM si cei de acolo i-au spus ca o firma poate acorda ce salarii doreste, atata timp cat asigura salariul minim si ca nu trebuie respectate salariul din contract. Ca dovada ca e legal, statele de plata sunt duse lunar la ITM si se pare ca sunt OK. Chiar daca noi am semnat statele de plata nu ar trebui sa primim ceva in scris(de ce suntem penalizati)? ITM nu cere explicatii daca se merge cu salariul scazut mai multe luni consecutiv chiar daca statele de plata sunt semnate de angajati? Cum e posibil asa ceva? Ce e de facut? #-o

Cu stima,
papillon
Cel mai recent răspuns: papillon , utilizator 21:21, 20 August 2009
~ Conținut șters la cerere ~
Pt. Dl. Clemente:

Totusi aceasta dispozitie a angajatorului nu se interpreteaza ca o modificare a salariului, sens pentru care este nevoie de semnarea unui act aditional la CIM care sa fie semnate de ambele parti si ulterior inregistrat la ITM?

1. Daca retinerea din salariu este din motive neimputabile salariatului atunci este ilegala.
2. Daca retinerea din salariu este din motive imputabile salariatului (sanctiune) atunci trebuia sa se faca cercetarea disciplinara prealabila si respectata procedura ceruta de Codul muncii. daca nu s-a procedat asa este tot o retinere ilegala.
Faptul ca ati semnat pe state pentru primirea banilor nu inseamna ca ati fost deacord cu retinerea facuta si ca renuntati la banii retinuti,
In acets sens codul muncii precizeaza expres:

Art. 165. - Acceptarea fără rezerve a unei părţi din drepturile salariale sau semnarea actelor de plată în astfel de situaţii nu poate avea semnificaţia unei renunţări din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin în integralitatea lor, potrivit dispoziţiilor legale sau contractuale.

Retinerea facuta este absolut ilegala din cae spuneti dvs, nu exista nici-o justificare pentru ea.
In legatura cu ce a spus ITM nu imi voine sa cred ca cineva de la ITM ar fi spus asa ceva.
Faptul ca ITM primeste statele nu inseamna ca atesta legalitatea retinerilor respective.

In orice caz, dvs si colegii puteti face sesizare in scris la ITM privind retinerile ilegale facute din salarii.
Vor fi obigati sa vina sa faca control si sa va dea un rapusn inscris.

Deasemena puteti face si actiune in instanta pentru recuperarea drepturilor retinute (indiferent de depunerea sesizarii la ITM), la Tribunalul de domiciliu sectia litigii de munca, actiunea e scutita de taxe judiciare.

Retinerea din salariu se poate face doar in 2 cazuri:

1 - ca sanctiune disciplinara, in urma efectuarii procedurii legale de cercetare disciplinara si a emiterii unei decizii de sanctionare, cf cu art:
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;

2 - daca s-a emis o hotarare judecatoreasac care sa stabileasac acest lucru.
In primul rand doresc sa va multumesc pt raspunsuri tuturor, chiar si celor cu opinii diferite:D. E clar ca nu se mai poate lucra in aceste conditii si am sa fac o sesizare catre ITM. Lucrurile s-au intamplat exact asa cum am relatat anterior, dar in cazul in care in urma controlului firma iese basma curata( la noi se poate), este posibil sa fiu tras la raspundere de ITM sau firma in vreun fel? Sa iau in calcul varianta demisiei in momentul in care fac plangerea?

Alte discuții în legătură

Opriri permanente din salariu motiv de demisie fara preaviz ? GeorDanny GeorDanny Lucrez la o firma unde penalizarile au devenit un lucru normal la fiecare salariu ele nu sunt nici`o data mai mici de 50 lei . Ultima pe care am primit`o ... (vezi toată discuția)
Probleme serioase cu angajatorul Catalin P Catalin P Va salut, Ma numesc Catalin si sunt angajat la o firma tot din Ploiesti. Vreau sa va prezint mai multe abateri, si sa ma sfatuiti cum sa procedez. Iata ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii-salariul demnitate demnitate De trei luni de zile se opreste 25% din salariu pe stat. Atunci cand am intrebat in ce baza se face acest lucru nu am primit nici un raspuns. Din ce stiu eu ... (vezi toată discuția)