De trei luni de zile se opreste 25% din salariu pe stat. Atunci cand am intrebat in ce baza se face acest lucru nu am primit nici un raspuns. Din ce stiu eu este ilegal. Ca mine mai sunt 12 angajati care fac galagie apoi tac.....Si asa trec lunile...Ce se poate face in aceasta situatie ca mai nou esti amenintat si cu somajul?
Nu se pot face asemenea retineri...este ilegal. Daca ar fi vorba de garantie materiala, cuantumul acesteia nu poate sa depaseasca 10% din salariu.
In rest, orice retinere salariala se face in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in baza acordului expres al salariatului.
In cazul dvs ....este clar o incalcare a legii. Deci sesizati ITM, iar daca angajatorul nu va restituie suma retinuta va adresati instantei de judecata.
Codul Muncii Art. 164. - (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Faceti adresa in care solicitati sa vi se dea scris de ce se fac retineri din salariu,si totodata faceti sesizare la ITM,sesizare comuna a persoanelor nedreptatite.
Muncitorii nu sunt uniti , eu care am cerut explicatii si nu am fost de acord cand s- propus ,acum sunt in preaviz .In noiembrie 2008 s-a propus iar in aplicare a intrat din iunie 2009. Iar romanii sunt fricosi, gandirea este unde plec? Se multumesc cu nedreptatea. Oricum eu o sa fac sesizare la ITM. Acum nu mai am ce pierde caci salariul nu-l primeam la timp din cauza ca am intervenit pt. oameni si toti s-au dat la o parte.