Buna ziua!
Sa va povestesc un fapt real:
Sunt angajat la un SRL iar de 4 luni suntem penalizati cu 10% din salariu fara a primi nici o explicatie scrisa sau verbala.(de fapt patronul vrea si el un ban in plus) Am intrebat contabila cum este posibil asa ceva, ne taie din orele lucrate? A zis ca suntem pontati normal dar ca patronul a vorbit la ITM si cei de acolo i-au spus ca o firma poate acorda ce salarii doreste, atata timp cat asigura salariul minim si ca nu trebuie respectate salariul din contract. Ca dovada ca e legal, statele de plata sunt duse lunar la ITM si se pare ca sunt OK. Chiar daca noi am semnat statele de plata nu ar trebui sa primim ceva in scris(de ce suntem penalizati)? ITM nu cere explicatii daca se merge cu salariul scazut mai multe luni consecutiv chiar daca statele de plata sunt semnate de angajati? Cum e posibil asa ceva? Ce e de facut? #-o
ITM-ul nu va trage la raspundere si nici angajatorul nu va poate trage la raspundere .. dar daca afla ca dvs sunteti cel care a depus sesizarea la ITM este posibil sa va faca zile negre pana va dati demisia.
Dna contabila nu va da raspunsul corect. Nu vi se pot retine din salariul anumite sume de bani decat in situatia incare nu v-ati realizat planul ( productia), daca suntei personal TESA sau in regie atunci trebuie sa fiti platit conform contractului individual de munca pe care l/ati semnata de comun acord cu patronul. In cazul dvs. solicitati fluturasul si faceti o sesizare in scris la ITM sau pentru recuperarea sumelor de bani care vi se cuvin faceti o actiune in instanta ( tribunal) , nu se timbreaza
Eu lucrez la franciza unei multinationale. Franciza are un target de achizitii de la francizor. Este vorba de o valoare mare lunara de achizitii pe care ei o impun francizatului si care nu se atinge. Se poate considera acest lucru un plan pe care noi angajatii il avem de indeplinit. E vorba de plan de achizitie de la o alta firma nu de vanzari, profit sau cel putin franciza la care lucrez nu a comunicat ceva in acest sens. Sa fie asta un motiv legal?