avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Teren mai mult decat in acte !!! Va rog, AJUTOR !!!
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Teren mai mult decat in acte !!! Va rog, AJUTOR !!!

Buna ziua, sunt nou pe forum si am o problema foarte delicata. M-am hotarat recent sa schimb acoperisul casei din tigla in lindab, pentru asta trebuie autorizatie de construire. Terenul cu tot cu casa este situat in oras ( zona urbana, teren intravilan ), Proprietarul este bunicul meu ( in viata ) care a dobandit terenul in anii '70 prin ordin de la prefect. In acest titlu de proprietate suprafata terenului este de 195 mp, in realitate sunt 260 mp. Pentru a obtine autorizatia de construire de a schimba acoperisul mi s-a cerut si cadastrul, noi neavandu-l facut. Am adus o firma care executa fise cadastale, au masurat si ne-au spus ca nu il pot face deoarece este diferenta prea mare ( aprox 65 mp) si daca era maxim 10% se putea face cadastrul. Mentionez ca nu este intrat pe terenul veciniilor si nu am avut vreo reclamatie. Va rog, sa sa imi spuneti ce solutii am de a rezolva ( ordin de la prefect, sau de la primarie, sau orice alta solutie ), as dori in prealabil sa nu se ajunga la instanta deoarece dureaza foarte mult eu dorind sa schimb acoperisul in aceasta primavara. Va multumesc si astept un raspuns cat mai repede. Numai bine.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
claudiu2406, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mediator Maria Raduc , Mediator 23:53, 11 Februarie 2013
din pacate doar actiune in uzucapiune, la instanta
avocat_bogdan_marinescu1975 a scris:

din pacate doar actiune in uzucapiune, la instanta


Asta inseamna ca trebuie chemati vecinii in instanta pentru a fi de acord cu limitele, problema e ca unul din ei locuieste la tara, aici locuind unul din copii lui si vine cam odata pe an in vizita aici, alt vecin este imobilizat la pat, iar cel de-al treilea vecin este sofer pe comunitate, prin urmare cred ca este aproape imposibila situatia cu instanta si chemarea veciniilor.
Bunicul meu sustine ca nu stie cum de sunt mai multi mp si ca s-a gresit la masuratori......
Am mai citit pe un forum, ca au existat cazuri in care s-a emis o adeverinta de la primarie care spune ca suprafata reiesita din masuratori este cea reala si detinuta de catre proprietar, iar suprafata scrisa in actul de proprietate e eronata.... Incerc sa caut o portita, sau orice alta varianta care sa excluda instanta. Mai astept si alte sugestii. Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
claudiu2406, utilizator
Imi puteti spune, va rog, care sunt conditiile unei actiuni in uzucapiune in situatia mea, teren dobandit prin ordinul prefectului in anul 1969,in oras, de 195 mp in act, dar in realitate de aprox 260 mp, vecini in nord, est si vest, iar in sud strada, bunicul meu, proprietarul terenului fiind in viata. Care sunt pasii si conditiile pt a fi realizata actiunea in uzucapiune? Astept raspuns. Va multumesc.
Buna seara,
Varianta cu uzucapiunea este cea mai buna, intrucat tot terenul ( 260 mp ) devine proprietate, dar este de durata. Exista si varianta mai rapida, in care va adresati celor de la primarie pentru intocmirea unui contract de folosinta pentru terenul detinut in plus fata de act, si rugati pe cei de la firma de cadastru respectiva sa va delimiteze cu tarusi terenul de 195 mp din act, de diferenta pana la 260 mp. Evident, aceasta implica o munca suplimentara fata de intelegerea initiala cu firma de cadastru, si automat costuri suplimentare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atribuire suprafata de teren - probleme cezarad cezarad Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine daca se poate cu o problema. Bunicii mele i s-a atribuit in anul 1985 de catre Consiliul Popular teren in folosinta de ... (vezi toată discuția)
Ordin prefect irbag irbag In 1985 parintii mei au construit o casa pe un teren dat de primarie de 300 mp. In 1995 s-a emis Ordinul prefectului pe 100 mp \"aferent locuintei \" ( este ... (vezi toată discuția)
Obtinerea ordinului prefectului pe suprafata reala a curtii florin_razvan florin_razvan Buna ziua, In urma unui certificat de mostenitor emis in 1991, tatal meu a mostenit casa si teren in suprafata de 950 mp in curte imprejmuita cu gard. ... (vezi toată discuția)