avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume de famile copil minor
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume de famile copil minor

Buna ziua. As avea o intrebare. Fiind casatorita recent, am trecut pe numele sotului, dar copilul meu in varsta de 4 ani, are numele meu vechi. Se poate sa treaca si el pe numele meu de acum? Mentionez ca in certificatul de nastere e pe numele meu, iar tatal este lipsa. Daca se poate, cum se procedeaza si cant timp dureaza aceasta procedura?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: maria_ah , utilizator 18:21, 10 Februarie 2013
Ok, faceti cum considerati, eu consider ca e nefiresc sa negati cumva dreptul copilului la a-si cunoaste "biologia"...
Bine, acum si daca divortati puteti obta la divort sa ramaneti pe acelasi nume al sotului si deci sa aveti in continuare numele la fel cu cel al copilului. Da, mergeti la starea civila de la locul dvs. de domiciliu si solicitati in numele copilului dvs.minor schimbarea numelui. Da, e bine sa aveti si o declaratie a sotului dvs. din care sa rezulte ca este de acord ca minorul sa se numeasca precum dumnealui. Declaratia sa fie data la un notar care are apostila de la Haga, pe care ulterior dvs.o traduceti si o legalizati in Romania. Este firesc sa va doriti acest lucru si din fericire este si posibil. In 2-3 luni veti fii cu totii pe acelasi nume. Era mai greu daca minorul ar fi avut tata, asa e chiar normal si nu veti avea probleme administrative de niciun fel. Sper ca v-ati casatorit in Romania, iar daca nu sper ca aveti certificatul de casatorie transcris in limba romana intrucat aveti nevoie de certificate romanesti, legalizate la notar. Succes!
Ultima modificare: Duminică, 10 Februarie 2013
Justitiarul711, utilizator
Tatal biologic nu are cum sa il cunoasca, pt ca nici eu nu stiu unde e si nici nu ma intereseaza.
O sa stie , normal cine e,. iar apoi depinde de el.
Si mi se pare normal sa fim toti pe un nume cat timp sotul meu e de acord...la noi cum am zis e dificil pt ca la el in tara nici sotia nu are cum sa ia numele lui...dapoi sa adopte...
Eu nu is casatorita in romania, dar o sa am certificatul transcris, unde o sa fiu cu numele lui...
Am inteles, va multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parintii mei au divortat, pot lua si eu numele mamei? dede23 dede23 parintii mei au divortat, iar mama si-a reluat numele dinaintea casatoriei, vreau sa stiu daca si eu pot lua numele ei. unde trebuie sa merg pentru a-mi ... (vezi toată discuția)
Adoptie prin casatorie mona2010 mona2010 Buna tuturor! Cazul meu este acesta;copilul meu nu a fost recunoscut de tatal natural si acesta nu plateste pensie alimentara.Eu sunt unicul parinte care ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am un băiat de 13 ani din prima relație, băiatul ... Mitia Paun Mitia Paun Bună ziua. Am un băiat de 13 ani din prima relație, băiatul este doar pe numele meu de domnisoara, nefiind declarat de tata, de 7 ani tatal biologic nu ... (vezi toată discuția)