avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere al 4-lea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere al 4-lea copil

Buna ziua! Recent, am aflat ca acum se acorda indemnizatie si pentru cresterea celui de-al 4-lea copil. Al 4-lea copil al meu are deja 1 an si 5 luni. Daca fac dosar, imi aproba, pentru restul de 7 luni (avand in vedere ca au trecut deja 6 luni de la nasterea copilului) ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ralumaw , utilizator 11:21, 7 Februarie 2013
adica, au trecut cele 6 luni in care trebuia depus dosarul.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 9
(1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5 și 6, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).
...
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).
...

2. Din Legea 166/2012:

Art. II.
Modificările aduse prin prezenta lege la art. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (2) și (3), art. 7, 9 și art. 30 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare, se aplică începând cu drepturile lunii octombrie 2012, inclusiv pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite până la această dată.

3. - Din prevederile legii 166/2012 s-ar intelege ca ati putea beneficia de indemnizatie pentru CCC daca aceasta v-ar fi fost stabilita pana la data de 01.10.2012.
- Dar eu zic ca nu avea cum sa va fie stabilita indemnizatia deoarece conform vechilor prevederi legale nu aveati dreptul, de aceea cred ca veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC, pentru al patrulea copil, de la data cand veti depune cererea catre angajator si apoi actele la Primarie.
- Ar fi bine sa intrebati si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC (daca va refuza atarati-le si textele de lege de mai sus.
Multumesc :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent indemnizatie 2012 T_Andrei T_Andrei Buna ziua. Sunt in CCC si copilul urmeaza sa implineasca varsta de 2 ani in ian 2013. Am decis sa ma intorc la angajator in dec 2012, si am intrebat la AJPS de ... (vezi toată discuția)
Stimulent crestere copil geo_kemy geo_kemy Buna ziua, Momentan sunt in concediu de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani si m-ar interesa daca ma intorc la serviciu mai devreme (adica de luna ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia crestere copil Mainerici  Ctin Mainerici Ctin o mama este in concediul de crestere a copilului pana in noiembrie 2012,in iulie 2012 a nascut din nou.cf legii 166/2012 din octombrie nu trebuie sa ... (vezi toată discuția)