avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

buna seara
am o intrebare la care nu inteleg termenii, de fapt ce vrea sa spuna
"mi s-au pus in vedere dispozitiile art 841 cod civil, cu privire la rezerva succesorala si inteleg sa fac testament cu scutire de report"
puteti sa mi spuneti va rog ce inseamna mai ales acest termen ''cu scutire de report"
?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: daniela2274 , utilizator 10:10, 29 Septembrie 2018
Dvs vorbiti de testament sau donatie?! Ambele sunt liberalitati insa numai donatiile sunt cu scutire de raport......
Liberalitatile sunte donatiile si testamentele. La decesul dispunatorului, fie prin donatie sau testament , mostenitorii rezervatari au dreptul sa ceara reductiunea acestor liberalitati daca ele sunt excesive si le incalca rezerva lor succesorala prevazuta de lege. Testamentul isi produce efectele la decesul testatorului, donatia in timpul vietii testatorului. Donatie poate fi scutita de raport , la raport sunt obligati numai descendentii si Sotul supravietuitor.
Raportul donatiilor este obligatia pe care o descendentii si Sotul supravietuitor intre ei care vin la mostenirea legala de a readuce la masa succesorala bunurile care le au fost donate fara scutire de raport.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
ContSters250994, utilizator
ok, de fapt nu prea inteleg
noi suntem 2 surori, tatal meu a decedat si a lasat un testament in care a spus sa primeasca toata averea cea de a doua sotii a lui, la sfarsitul acestui testament scrie ca
"mi s-au pus in vedere dispozitiile art 841 cod civil, cu privire la rezerva succesorala si inteleg sa fac testament cu scutire de report"
in acest caz as dori sa stiu, noi fiicele mai avem dreptul la ceva? si in ce masura daca...

multumesc
841 pe VCC era rezerva descendentilor. Dar testamentul NU se face cu scutire de raport! Dvs cei doi copii puteti cere reductiunea liberalitatilor excesive pentru cota de rezerva succesorala care vi s a incalcat . Reductiunea poate fi facuta oe cale amiabila la notar in cadrul dezbaterii succesiunii sau in instanta, insa actiunea in instanta se prescrie in trei ani de la data decesului.
cea de a 2 sotie a lui a deschis succesiunea si urma sa mergem la notar, dar apoi s a razgandit si a inchiso trimitandune prin posta la amandoua fiicele acest testament spunand ca noi nu avem nici un drept
banuiesc ca singura solutie este in instanta...timp..bani...stres
Din pacate da...

Alte discuții în legătură

Succesiune si donatie, va rog un pic de ajutor ancady2003 ancady2003 Suntem 3 frati (2 surori si un frate) si ne-au murit ambii parinti. Tata in 2003 si mama anul acesta in luna martie. Dupa decesul tatalui s-a facut succesiune. ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala victor ursutiu victor ursutiu buna ziu cat este rezerva succesorala la data actuala multumesc (vezi toată discuția)
Art.841 c.civ. sarm07opr sarm07opr Va rog sa-mi explicati si mie urmatoarea speta in conformitate cu art.841 Cod Civil. Strabunica a avut trei copii(doi baieti si o fata). La randul lor copii ... (vezi toată discuția)