avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general vanzare teren firma
Discuție deschisă în Contabilitate în general

vanzare teren firma

Buna ziua.
Am preluat o soc. neplatitoare de tva cu doua terenuri achizitionate in anul 2007 de la persoane fizice.Terenurile au fost inregistrate in contul 211 si s-a calculat chiar si amortizare.Patronul soc. spune ca de fapt aceste terenuri au fost cumparate spre a fi vandute, deci ca si cum ar fi o marfa,obiectul de activitate al firmei fiind 6831 Agentii imobiliare.
Acum a fost vandut un teren.As avea si eu urmatoarele intrebari:
1)au fost inregistrate corect terenurile pe 211 daca sunt tratate ca si marfa?
2)a fost corecta inregistrarea amortizarii?
3)firma este neplatitoare de tva si a cumparat terenul de la pers fizica.plateste tva ,in conditiile in care valoarea de vanzare a terenului nu depaste plafonul de 65000 euro?
4)daca inregistrarile au fost facute eronat cum as putea sa rectific in contabilitate avand in vedere ca sunt inregistrate din 2007 si au fost depuse bilanturi pana la anul trecut cu aceste terenuri intrate pe imobilizari corporale?
Va multumesc anticipat.#-o
Cel mai recent răspuns: Mirela Durnea - Expert contabil , Contabil 09:59, 12 Februarie 2013
Poate nu este prea intarziat raspunsul:
1. Daca terenurile sunt marfa, trebuie sa fie inregistrate pe marfa.
2. Terenurile nu sunt amortizabile, deci nu se amortizeaza.
3. Daca firma nu este inregistrata in scopuri de TVA, si nu va fi depasit plafonul de 65.000 euro, nu va deveni platitorare de TVA, nu va factura cu TVA, si deci, nu va colecta/plati TVA.
4. Corectiile se opereaza la momentul depistarii evenimentului/greselii, iar daca acestea afecteaza rezultatul exercitiilor precedente (iar prin asta, ma refer la influientarea veniturilor sau cheltuielilor) se contabilizeaza pe baza contului 117 "Rezultat reportat".
Probabil corectia inregistrarilor va genera modificarea unor cheltuieli, prin urmare, veti avea de facut niste recalculari ale impozitelor, niste rectificative ale declaratiilor 101, precum si calcularea si plata unor majorari si penalitati. Bilanturile raman asa cum au fost depuse. Rezultatul corectiilor se va regasi in bilantul curent (in functie de cum alegeti perioada inregistrarii lor, la decembrie 2012 sau in 2013)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitarea anularii inregistrarii in scopuri de tva sebifarcau sebifarcau Buna Ziua, firma mea in momentul de fata e platitoare de TVA dar nu depaseste noul prag de 65000 euro asa ca ma gandisem sa fac o solicitare de anulare a ... (vezi toată discuția)
Plafon cifra de afaceri pentru microintreprinderi Stefan_M Stefan_M Buna seara, am o nelamurire legata de noile modificari ale codului fiscal pentru anul 2016, mai exact fac referire la plafonul cifrei de afaceri, dupa cum se ... (vezi toată discuția)
Pfa consultanta dros dros Doresc sa infiintez un PFA cu activitate principala consultanta pentru firme straine din UE. Cum ar trebui sa inregistrez fiscal PFA-ul, daca cifra de afaceri ... (vezi toată discuția)