avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

buna ziua!am si eu o rugaminte la dumneavoastra,daca puteti sa ma ajutai si pe mine cu o informatie in legatura despre mama mea care a implinit varsta de 60 de ani in luna ianuarie a acestui an,si vreau sa-mi spuneti daca mama mea se incadreaza la pensie definitiva deoarece tatal meu a decedat ,avand o pensie de boala deoarece avea varsta de 58 de ani ,motivul decesului fiind stop cardio respirator,,.mama mea are carte de munca dar vechime nu are decat 1an si 8 luni, vas ruga tare mult sa-mi spuneti daca se incadreaza la pensia de drept sau la pensie de urmas pe o perioada de 6 luni.?va multumesc mult!!!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:45, 11 Februarie 2013
Legea 263/2010:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Conditia de varsta este de 59 de ani si 4 luni.
Conditia de varsta este indeplinita.Daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani,are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii.Durata casatoriei trebuie sa fie de cel putin 10 ani,pentru a beneficia de pensie de urmas.

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
multumesc mult!parintii mei au trait 42 de ani impreuna ,deci atunci mama mea se incadreaza la pensie de urmas definitiva.?
avand 60 de ani si o luna.multumesc anticipat!
si inca o intrebare as avea ,daca se poate sa-mi spuneti daca am contracte individuale sezoniere de munca in strainatate si cotizez acolo la stat pe perioada contractului.vechimea se poate pune la cartea de munca? si ce demersuri ar trebui sa fca?va multumesc mult!
multumesc mult de tot!!

Alte discuții în legătură

In ce conditii se acorda pensia de urmas???? gheorghes gheorghes Mama mea are in prezent o pensie de 700 lei,pensie limita de varsta,iar tatal meu a decedat in anul 1996 fiind si el pensionar la aceea vreme. Se ... (vezi toată discuția)
Cat si cum obtine sotia/sotul supravietuitor, pensie de urmas? stef_56 stef_56 1. mama mea este in situatia de a primi acel ajutor social de 400 lei 2. tata este pensionar al ministerului de interne 3. tata are 90 de ani , iar mama 82 ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas militara mihaela2102 mihaela2102 Buna ziua, Aş dori să ştiu şi eu în condiţii poate să iasă mama mea la pensie după cea a tatălui? Tatăl meu a fost cadru militar, decedând în ... (vezi toată discuția)