avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul cote
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul cote

Buna ziua.
As dori sa stiu si eu daca este legal sa treci la cotele de intretinere proprietarii care sunt plecati cu cerere de scoatere si si-au inchiriat garsoniera,apartamentul(gen 2-1,,,4-2 s.a.)?
Trebuie ca locatarul/chiriasul sa aibe contract de inchiriere sau nu?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:55, 8 Februarie 2013
Nicidecum, e o brambureala.
Legea spune clar: persoanele care lipsesc din imobil cel putin 15 zile, vor fi scutite de la cheltuielile care se repartizeaza pe numar de persoane, adica cota de gaze, salubritate si curent electric.
Celelalte cheltuieli care se repartizeaza pe cota-parte indiviza se platesc la nivel de apartament dupa suprafata acestuia, indiferent ca apartamentul este locuit sau nu.
Nu exista cote platite pe jumatate. Asa ceva nu este prevazut in lege.
Cotele de intretinere nu se pun pe liste in functie de contractele de inchiriere. Nici asta nu este prevazut in lege, iar pe ea nu are de ce s-o intereseze contractele de inchiriere, acte intocmite intre proprietar si chirias. Asociatia nu este parte in acest contract. Proprietarul este obligat sa declare numarul de persoane care locuiesc in apartament si cu asta basta.

Salariile si cheltuielile administrative se repartizeaza pe cota-parte indiviza, nicidecum pe numar de persoane.

HG 1588/2007 reglementeaza cum se repartizeaza diferitele utilitati si cheltuieli ale asociatiei.
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2013
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suportarea cheltuielilor comune branzovenescu branzovenescu Locuiesc cu chirie intr-o garsoniera. La blocul in care locuiesc s-au facut recent reparatii majore la acoperis. Cum se calculeaza cota de participare la ... (vezi toată discuția)
Plata asociatie locatari costa332 costa332 buna ziua, Am o camera de camin (proprietate personala) cu baie si bucatarie la comun in Brasov ,nu locuiesc acolo de 10 ani e inchisa dar imi vine lunar sa ... (vezi toată discuția)
Persoana absenta inclusa la calculul intretinerii sylvie sylvie Buna ziua, Se poate sa ma ajutati, va rog frumos? Este prima data cand ma confrunt cu situatia de mai jos: Apartamentul in care locuiesc este cumparat de ... (vezi toată discuția)