Buna ziua, am o nelamurire referitor la adeverintele cu sporul de noapte pentru dosarul de pensie al unei angajate. Este angajata in sistemul sanitar din anul 1974 si a efectuat 3 schimburi ( luna de luna , cu exceptia lunilor in care a fost in concediu de odihna ). In adeverinta pe care am eliberat-o am trecut sumele de care a beneficiat pt. munca de noapte , deoarece la acel moment sporul de noapte nu se acorda sub forma de procent ci era calculat tariful pentru o noapte care se inmultea cu nr. de nopti efectuate( deci nu pot respecta HG 687/2006). Din 1974 pana in 1995 cand a inceput sa se plateasca spor de tura , nu s-a retinut contibutie pt. pensie de la asigurat ci numai de la angajator. S-a retinut in schimb Pensie Suplimentara 2 % , 3 % , 5 %.
Intrebarea mea este daca in situatia de fata este corect cum am eliberat adeverinta cu sporul de noapte( ca am trecut sume si nu procent ) ? Are vre-o legatura cu faptul ca din nopti nu s-au retinut contributii pentru pensie ?Trebuie eliberata o adeverinta separata in care sa mentionez ca d-nei i s-a retinut Pensie Suplimentara ?
Am fost sunata de o doamna de la casa de pensii care mi-a solicitat sa trec % si nu sume desi nu cred ca este corect deoarece doamna nu a efectuat numai nopti !
Va multumesc , Antonela Lazar
am mai citit postarea dvs anterioara
Eu vad asa:
Salariu incadrare = 1785 lei/luna
tarif/noapte = 11,15 lei
salariu pe zi (8 ore) = 1785 / 204 ore = 8,75 lei/ora
8.75lei/ora X 8 ore = 70 lei/zi
tariful pe noapte (8 ore) de 11.15 lei reprezinta 16% din 70 lei/zi
Corect ar fi sa folositi adeverinta model sin HG 687 si sa treceti procentul de 15% intrucat in 1974 era reglementat de Legea nr. 57/1974 sa fie de 15%*****************************************
Cat priveste sporul de tura, avand in vedere HG 127/1991/ Anexa IV /pct 4 acest spor putea fi prevazut in CCM si, de la acea data se si valorifica la pensie. Pentru perioada anterioara aparitiei HG 127 , sporul de tura nu facea parte din baza de calcul a pensiei.
Contributia de pensie suplimentara nu se aplica si acestui spor.
Ore de noapte
Gsimion
#-o Sunt pensionar.Am fost lucrat in Navigatia Fluviala ,unde aveam conditii deosebite de munca si uneori si reglementari speciale in ceia ce priveste ... (vezi toată discuția)