#-o Sunt pensionar.Am fost lucrat in Navigatia Fluviala ,unde aveam conditii deosebite de munca si uneori si reglementari speciale in ceia ce priveste salarizarea si timpul de munca . Referitor la orele de noapte ,acestea erau denumite uzual in navigatia fluviala " Ore de Navigatie Noaptea" Au fost reglementate prin norme interne ale fostului M.T.Tc. si chiar L.57/1974 republicata in M.Of. nr59-60 din 23 iulie 1980,reglementa aceasta problema .Prin OUG 4/2005 publicat in M.Of. 119/7.02.2005 cap.II pct17 se prevede ca la recalcularea PENSIILOR sa fie luate in calcul si aceste sporuri de noapte si care specifica expres"precum si cel acordat in conditiile prevazute la art 106 alin (4) de 15-45 % , pentru personalul din navigatia fluviala"
CJP a refuzat sa ia in calcul aceste drepturi salariale motivand ca sporul de 45% este cu mult peste cel acordat de lege(25%).
In aceste conditii cred ca juristii dela CJP Giurgiu demonstreaza cat de bine cunosc legislatia muncii In special cea pe care se bazeaza activitatea dumnealor.
Am facut plangere conform Legii si astept rezultatul.
Daca cineva cunoaste amanunte despre aceasta problema va rog sa mi le dati si mie .Eventual prin mesaj la adresa de mail capitan_s_s_87@yahoo.com Cu multumiri
In legea de recalculare a pensiilor sint trecute toate sporurile care se iau in calcul precum si legile care prevedeau aceste sporuri de-a lungul timpului, pe domenii de activitate.
Nu le stiu acum, dar acolo trebuie cautat daca se regasesc si sporurile pe care le invocati.
off topic - svaiter, se observa cu ochiul liber gaurile cat priveste legislatia muncii.
Gsimion a precizat ca sporul de noapte a fost acordat in baza prevedrilor Legii 57/1974.
NU inteleg de ce Casa de Pensii a refuzat recalcularea pensiei tinand cont de sporul de noapte de 45 %, tinand cont si de prevederile OUG 4 / 2005 care precizeaza expres ca pentru personalul din navigatia fluviala sporul de noapte este cuprins intre 15 si 45 %.
Important de stiut ar fi daca dvs. ati dovedit cu o adeverinta sau cu inscrisuri din carnteul de munca ca ati beneficiat de aceste sporuri (tot conf. OUG 4 / 2005, doar sporul de vechime se calculeaza automat de catre Casa de Pensii, pt. celelalte sporuri este necesara adev. sau inscrierea in carnetul de munca). In cazul in care beneficiati de astfel de inscrisuri, aveti toate sansele sa castigati in instanta.
Succes!
Mai intai tin sa-l corectez pe Corami.Sporul de vechime se calculeaza automat pana la 01.04.1992 iar dupa aceasta data se ia in calcul asa cum apare inscris in carnetul de munca sau daca nu este inscris ,asa cum reiese din adeverintele eliberate de unitatea unde a fost incadrat titularul.In ceea ce priveste sporul de noapte, eu stiu ca se acorda in procent numai pentru cei care lucrau numai noaptea,iar pentru cei care lucrau la tura se acorda sub forma unei sume care reprezenta media lunara.
Intai, imi asum omisiunea - eli5 are dreptate in ceea ce priveste calculul sporului de vechime. Eu m-am limitat in mesajul meu la perioada in care se aplicau prevederile Legii 57/1974.
In cazul d-lui. Gsimion, baza legala pentru acordarea sporului de noapte era art. 101 alin. (4) din Legea nr. 57 / 1974:
"Personalul navigant de pe navele fluviale care efectuează transportul pe Dunăre în timpul nopţii beneficiază de un spor calculat asupra retribuţiei tarifare la nivelul de bază al funcţiei în care este încadrat, după cum urmează: pînă la 45% pentru comandanţi şi piloţi, pînă la 25% pentru ofiţeri şi cîrmaci şi pînă la 15% pentru restul personalului, corespunzător orelor lucrate în timpul nopţii, în raport de condiţiile de navigaţie. Cotele concrete se stabilesc de Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor. "
Sporul se acorda numai pt. orele prestate in timpul noptii si nu pentru toate orele lucrate intr-o luna, deci cu atat mai mult este necesar sa detina un inscris cu sumele de care a beneficiat ca spor de noapte.
Problema era ca, daca dansul se incadra in prevederile art. de mai sus si era indreptatit la spor de noapte in procent de 45 %, cei de la Casa de Pensii trebuia sa ii recalculeze pensia tinand cont de acele dispozitii legale. Eu am inteles ca ii contestau sporul de 45 % ca fiind legal acordat, ceea ce nu mi s-a parut corect.
Multumesc pt. ca confirmati si cele stiute si de mine .L.57/1974 In prima publicare a legii este prevazut la art. 101. In editia Republicata in M.Of. 59/1980 mentiunea se regaseste la art. 106 alin .4
Problema este ca CJP Giurgiu nu vrea sa ia in calcul cele adeverite de intreprinderea la care am lucrat pentru faptul ca in primul rand acordarea ,in acceptiunea dumnealor,un spor mai mare de 25% este ilegal si "inadmisibil" ( cu toate ca pe undeva pomeneste de L57/`1974) In al doile rand fac o mare eroare punand in cumpana o adeverinta emisa de o S.C cu capital integral privat si cu care am incheiat un contract de munca conf. L.14/1991 complectata de H.G.127/1991 care are anexe si in care se specifica ca unele drepturi aprobate prin legi sau hotarari speciale raman valabile .
Recalculare pensie
Astept opinia specialistilor .....
Sunt pensionată pt limită de vârstă în martie 2001, înainte de intrarea în vigoare a Legii 19.
Am beneficiat în ... (vezi toată discuția)