Copil nascut in anii 1980 si dat spre adoptie. A fost adoptat imediat. Acum dupa 23 de ani copilul a aflat de la parintii sai adoptivi ca a fost infiat si dupa ceva sapaturi afla datele parintilor naturali si ii contacteaza pentru a ii cunoste. Acestia in momentul de fata au fiecare alta familie (sot, sotie si copii). Unul dintre parinti nu doreste sa aiba nici un fel de relatii cu copilul, lucru pe care i l-a explicat telefonic. Copilul ameninta ca va dezvalui situatia actualei familii (sot-sotie, copii).
Interbari:
1) ce drepturi si obligatii are copilul vizavi de parintii sai naturali;
2) ce drepturi si obligatii au parintii naturali fata de copil;
3) poate fi obligat parintele sa aiba legaturi cu copilul?
Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata 2012
Art. 66
Persoanele adoptate au dreptul de a-si cunoaste originile si propriul trecut si beneficiaza de sprijin in realizarea demersurilor vizand contactarea parintilor firesti sau a rudelor biologice.
Art. 67
(1) Persoanele adoptate au dreptul sa solicite si sa obtina informatii care atesta adoptia, precum si informatii cu cararcter general vizand traseul institutional si istoricul personal care nu dezvaluie identitatea parintilor firesti. Dezvaluirea adoptiei poate fi facuta numai in cazul persoanelor care au dobandit capacitate deplina de exercitiu.
(2) Parintii firesti sau rudele biologice ale persoanelor adoptate pot obtine informatii cu caracter general vizand persoana adoptata numai daca exista acordul expres al acesteia sau, dupa caz, al persoanei sau familiei adoptatoare.
(3) Furnizarea informatiilor prevazute la alin. (1) se realizeaza de catre Oficiu.
Art. 68
(1) Adoptatorii sunt obligati sa informeze gradual copilul ca este adoptat, incepand de la varste cat mai mici, cu sprijinul specialistilor din cadrul compartimentului de adoptii si postadoptii al directiei.
(2) Adoptatorii si adoptatul au dreptul sa obtina din partea autoritatilor competente extrase din registrele publice al caror continut atesta faptul, data si locul nasterii, dar nu dezvaluie in mod expres adoptia si nici identitatea parintilor firesti.
(3) Identitatea parintilor firesti ai adoptatului poate fi dezvaluita inainte de dobandirea de catre acesta a capacitatii depline de exercitiu numai pentru motive medicale, de catre Oficiu, la cererea oricaruia dintre adoptatori, a adoptatului, sotului sau descendentilor acestuia ori a reprezentatului unei institutii medicale sau a unui spital.
(4) Dupa dobandirea capacitatii depline de exercitiu, adoptatul poate solicita tribunalului in a carui raza teritoriala se afla domiciliul sau ori, in cazul in care el nu are domiciliul in Romania, Tribunalului Bucuresti, sa-i autorizeze accesul la informatiile aflate in posesia oricaror autoritati publice cu privire la identitatea parintilor firesti.
(5) Instanta citeaza directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul adopttului, Oficiul, precum si orice alta persoana a carei ascultare poate fi utila pentru solutionarea cererii si va putea admite cererea daca, potrivit probelor administrate, constata ca accesul la informatiile solicitate nu este daunator integritatii psihice si echilibrului emotional al solicitantului si daca adoptaatul in cauza a beneficiat de consiliere adecvata.
(6) Persoanele adoptate care detin informatii asupra identitatii parintilor firesti se pot adresa direct Oficiului pentru realizarea demersurilor vizand contactarea parintilor firesti sau a rudelor biologice
Nu vad cat de vinovat sa se simta acel parinte sa nu ii poata acorda acelui om minima sansa de a-l vedea. Ar ajua o consiliere psihologica a lui, nu cred ca e o problema legala, tanarul nu-l ameninta cu nimic ilegal si nu doreste nimic ilegal.