avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz-Art 79, alin (8) din Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz-Art 79, alin (8) din Codul Muncii

Buna ziua,

Art. 79 din Codul Muncii prevede ca "(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.".

La ce se refera fraza "obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă"?

Faptul ca angajatorul nu mi-a platit efectiv o parte din salariu, fara a motiva vreo penalizare sau imputare, si fara a semna act aditional la CIM imi da dreptul de a demisiona fara preaviz?

Ce inseamna practic "demisie fara previz"? Imi dau depun demisia, eventual anexand dovada neplatii salariului, si a doua zi nu ma mai prezint la locul de munca?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:12, 31 Octombrie 2009
parerea mea este ca in nici una din aceste 2 cazuri nu se poate demisiona fara preaviz.
sa explic:
1. in ceea ce priveste CO la inceputul anului trebuiau facute programarile de CO pe anul acesta. Daca aceasta programare a fost facuta si totusi angajatorul nu va aproba CO, avem un situatie de rechemare din CO, caz in care angajatorul trebuie sa completeze o cerere de rechemare din CO si sa suporte toate cheltuielile legate de aceasta situatie (contravaloare bilet de odihna, contravaloare bilete tren etc) abia daca nu primiti aceste drepturi se poate recurge la demisie fara preaviz.

2. Micsorarea salariului nu se poate face prin anunt. Pt aceasta trebuie sa semnati un act aditional la CIM. Atat timp cat nu semnati acest act aditional vechiul CIM (cu salariul nemicsorat) este in vigoare ;). Puteti demisiona fara preaviz daca nu primiti salariul integral conform CIM in vigoare.
Va multumesc. Chiar daca o parte din salariu se ia pe carte de munca si o parte pe drepturi de autor? Daca m-a anuntat la tel ca nu ma mai poate plati si ca urmeaza sa-mi reduca mai mult de jumatate?:(
Si mai ales ca luna asta am primit cu 700 ron mai putin pur si simplu pentru ca firma a redus bugetul fara sa semnez sau sa mi se aduca la cunostinta... Pot chema ITM?
La ITM puteti apela pentru sesizarile si reclamatiile cu privire la CIM, nu pentru cea cu dreoturile de autor.
La sfarsitul programului de munca salariatii au fost anuntati ca in ziua urmatoare va trebuii sa ramana peste program.Unul din salariati refuza sa ramana peste program spunand ca mai bine isi da demisia.Cererea de demisie este scrisa dar administratorul refuza primirea ei.In urmatoarele zile salariatul nu se prezinta la locul de munca, se primeste prin posta demisia care face referire la art.79 alin 8.
Cum se procedeaza in aceasta situatie? Angajatorul are obligatia desfacerii CIM cu acest articol ?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Refuzul acordarii co si demisia la zi MmeButterfly MmeButterfly Buna ziua, sotul meu a solicitat in mai multe randuri in scris acordarea CO fara a primi un raspuns (in conditiile in care mai are si 5 zile de CO neefectuat ... (vezi toată discuția)
Demisia sau co libra_y2005 libra_y2005 HRISTOS A INVIAT! DORESC SA STIU DACA IN CAZUL IN CARE ITI DAI DEMISIA, CELE 15 ZILE LUCRATOARE PE CARE TREBUIE SA LE PRESTEZI DUPA DEMISIE POT SA ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi Berescu Laura Berescu Laura se oate ca patronul sa nu vrea sa-ti semneze demisia la zi?concediul de odihna platit cu cat timp trebuie inainte de a fi luat anuntat? (vezi toată discuția)