avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Reprezentant legal in concediu maternitate?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Reprezentant legal in concediu maternitate?

Buna ziua, as vrea sa va cer ajutorul privitor la urmatoarele doua intrebari:
- Poate o persoana aflata in concediu de maternitate sa fie numita reprezentant legal (desemnat de consiliul director) al unui ONG (fara a implica raporturi de munca)?
- Poate o persoana aflata in concediu de maternitate sa fie numita director executiv al unui ONG? (si sa exercite functia ca voluntar, fara raporturi de munca/remuneratie)

Mentionez faptul ca organizatia respectiva este cea de la care persoana in cauza a plecat in concediu de maternitate, tot de pe pozitia de director executiv.

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Februarie 2013
Valeriu28, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:02, 17 Martie 2013
Da. Functia de presedinte ong e una aleasa si neretribuibila.
Pentru cea de director executiv , care este una numita si cu contract de munca, trebuie sa discutati cu angajatorul daca e deacord.
Multumesc. Persoana in cauza nu este presedintele organizatiei si nici nu face parte din CD, este doar un fost angajat, actualmente in concediu maternal. In contractele de munca ale org. nu a figurat nimeni niciodata cu denumirea efectiva de "director executiv", pentru ca nu exista cod CAEN de director decat ptr societati comerciale samd, s-au folosit alte denumiri gen director program. Functia de director executiv pentru directorii precedenti s-a stabilit mereu pe baza de numire din partea CD-ului.

Ca sa reformulez intrebarea - poate fi cineva numit director executiv la o asociatie (desigur, cu acordul tuturor partilor) pe baza de voluntariat - fara contract de munca si fara remuneratie?

Multumesc inca o data.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Februarie 2013
Valeriu28, utilizator
Valeriu28 a scris:

.....
Ca sa reformulez intrebarea - poate fi cineva numit director executiv la o asociatie (desigur, cu acordul tuturor partilor) pe baza de voluntariat - fara contract de munca si fara remuneratie?

Multumesc inca o data.



Da, este posibila incheierea unui contract de voluntariat ..
Exista totusi un anumit risc ca autoritatile sa interpreteze, desi nu exista text legal expres in acest sens, ca indemnizatia pt ingrijirea copilului e data de stat parintelui contribuabil cu scopul sa stea langa copil sa se ingrijeasca de el, nu sa desfasoare o alta activitate, fie ea si neremunerata, in cadrul unei entitati.... Sigur ca nu inseamna ca trebuie sa stai 24 h / 24 h cu copilul sau sa faci chestii pentru copil si familie, ci poti sa ai hobbyuri si implicare sociala, dar ar putea fi discutii daca implicarea este constanta si cu durata zilnica ridicata, ba pot fi si suspiciuni de munca la negru... Asa ca probabil cel mai sanatos ar fi ca in contractul de voluntariat sa nu se prevada activitate de ex. 8 ore / zi ci ceva mai redusa, ex. 4 ore / zi sau 2 ore / zi... la voluntari nu exista oricum limite legale pt timpul de munca cum e pentru salariati si nu se cere un control riguros al duratei..
Nu exista o astfel de interpretare la autoritati .... o persoana aflata in CCC oate incheia un contract de voluntariat cu un ONG sau o institutie de drept public ...

Alte discuții în legătură

Infiintare ong opera cristivoicu cristivoicu Doresc sa infiintez o organizatie non guvernamentala, asociatie,obiectivul principal fiind Opera.Pentru a se putea infiinta acest ong este nevoie de minim 3 ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie andreidarius andreidarius 1.Pentru infiintarea unei asociatii avand ca scop crearea unei centru de plasament are cine un model de statut sau/si de act constitutiv? Nu suntem specialisti ... (vezi toată discuția)
Statutul stabileste ca presedintele si directorul executiv reprezinta fundatia Fundatia Pentru Comunitate Fundatia Pentru Comunitate Statutul stabileste ca presedintele si directorul executiv reprezinta Fundatia fata de tertii. Numele si datele presedintelui sunt cuprinse in statut, iar ... (vezi toată discuția)