avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii de acordare a indemnizatiei de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii de acordare a indemnizatiei de crestere copil

Buna ziua!
Am fost angajata cu contract individual de munca timp de 3 ani, pana la data de 25.08.2012. Din data de 08.10.2012 m-am angajat la un PFA. In luna octombrie am ramas insarcinata. Mai pot beneficia de indemnizatia de crestere copil, in conditiile in care in luna septembrie figurez ca neangajata? Problema este ca o luna sunt descoperita si din cate stiu trebuie sa am continuitate timp de 12 luni. Exista vreo solutie in sensul acesta? Daca imi platesc darile la stat pentru luna septembrie, AS PUTEA BENEFICIA DE INDEMNIZATIA DE CRESTERE COPIL PANA LA VARSTA DE 2 ANI A COPILULUI? (SAU CE OPTIUNE VOI ALEGE CAND IMI DEPUN DOSARUL)
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Februarie 2013
mariao83, utilizator
Cel mai recent răspuns: cioky81 , utilizator 14:17, 3 Iulie 2013
Va rog sa-mi spuneti daca poate beneficia de CCC o persoana care nu mai e asigurata.
Se poate aceasta asigura la CASS sau CAS sau in alta parte, ca sa poata beneficia de indemnizatia CCC, sau e neaparat sa faca un contract de munca?
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale,singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

In speta, va trebui sa realizati venituri supuse impozitului pe venit pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru CCC.
Se iau in calcul: veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr.111/2010 si definite la art. 46, art. 55 alin. (1) şi (2) şi art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.


Sunt studenta la zi, implinesc 26 de ani in cateva zile. De la 1 martie, sotul m-a trecut ca si coasigurat.
Mai am cativa ani de scoala, dar vrem sa avem un copil (cel mai probabil anul viitor). Intrebarea mea este: ca si coasigurat (si student), beneficiez de indemnizatia pentru copil? Stiu ca aceasta indemnizatie se calculeaza in functie de veniturile din ultimele luni, dar eu sunt studenta de 2 ani, si mai am inca 4. Se va calcula in functie de veniturile sotului?
1. Calitatea de coasigurat nu are nici o legatura cu concediul crestere copil (CCC) deci nu va ajuta la a beneficia de acesta.

2. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate
- In cazul dvs. aveti perioada asimilata celei de obtinere de venituri profesionale impozabile si este vorba de perioada in care frecventati fara inrerupere cursurile de zi ale unei facultati.

3. - Asadar veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii acestui si pana va implini copilul 2 ani.
- Pentru ca nu ati avut venituri (si poate nu veti avea) pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului indemnzatia pentru CCC va fi de 600 lei lunar (la care se adauga si alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar).
- Pe perioada cat primiti indemnjzatia pentru CCC puteti frecventa cursurile facultatii, in continuare, dar nu puteti sa aveti venituri profesionale (din prestarea unei activitati).

4. Veniturile sotului sunt luate in considerare numai daca vrea sa intre el in CCC.
Buna ziua.
Am si eu o intrebare. Sotia mea este insarcinata si trebuie sa nasca in luna septembrie. Anul acesta a terminat studiile de master. Are toate examenele promovate dar nu a dat examenul de dizertatie.

Intrebarea este daca poate beneficia de indemnizatie de cresterea copilului?

Alte discuții în legătură

Concediu de cresterea copilului familistu familistu buna ziua o persoana care in perioada ianuarie - septembrie 2009 a beneficiat de ajutor de somaj, iar in perioada decembrie 2012 pina in prezent angajat, ... (vezi toată discuția)
Nu am continuitate pentru acordarea indemnizatiei petru cresterea copilului petronela1987 petronela1987 Eu nu mai lucrez din noiembrie 2013 si tot imi caut de munca. acum sunt insarcinata in 8 saptamani. stiu ca trebuie sa am 12 luni lucrate pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc maryuta maryuta Buna ziua o tanara de 17 ani daor cu 10 clase terminate casatorita recent va naste in 2013 poate primi vreo indemnizatie sau dor alocatia copilului. (vezi toată discuția)