avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... obligarea beneficiarilor de credite la incheierea unor ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

obligarea beneficiarilor de credite la incheierea unor "asigurari inutile"

tatal meu a facut un imprumut pe care l-a asigurat cu o asigurare de viata si invaliditate,la acea data fiind pensionar dar si angajat ca paznic

la un moment dat a avut un accident vascular care l-a transformat peste noapte in invalid(are certificat ca e persoana cu handicap)

firma de asigurari nu a vrut sa recunoasca evenimentul imprevizibil ,punandu-l pe seama ...bolii(un om care nu a avut niciun concediu medical sau internare in ultimii 30 de ani pana la accidentul vascular si care lucra ca paznic de noapte la o firma care comercializeaza masini f. scumpe)

Banca il poate sili pe tatal meu sa plateasca datoria?Daca el are o pensie ,banca poate sa-l dea in judecata sa-i retina din pensie datoria?(el nu prea mai stie ce-i cu el,a uitat sa scrie si sa citeasca si nici sa vb. nu mai poate...)

(scuze pt. lungimea mesajului
Imi pare rau si urez tatalui dvs. sanatate!

Daca tatal dvs. a incheiat un contract cu banca (eu asta inteleg), nu este necesar sa-l actioneze in judecata. Intrucat acesta este titlu executoriu prin efectul legii, cei de la banca pot solicita direct casei de pensii sa infiinteze poprire pe pensia tatalui dvs. (retinerea lunara este de 1/3 din pensie).

Puteti incerca sa discutati si cu cei de la Agentia Nationala pentru Persoanele cu Handicap, chiar daca accidentul a survenit dupa incheierea contractului. Intrucat Legea nr. 448/2006 nu intra in domeniul meu de activitate, va vor da colegii mei un raspuns competent in aceasta chestiune.

Inca o data multa sanatate tatului dvs. si multa putere familiei!
Stimata doamna,
va multumesc pentru sustinere.

Le-am sugerat celor de la banca sa-i retina din pensie,ei au zis ca trebuie o sentinta judecatoreasca...Problema e ca datoriile se aduna si intrebarea mea e,poate fi lasat sa acumuleze datorii un an de zile si apoi sa-l actioneze in judecata sa le restituie intreaga suma?

Care este raspunderea penala a unui om care nu se mai poate reprezenta?(el nu mai stie sa scrie,sa citeasca ,sa vorbeasca)

Repet,de 6 luni el nu a mai platit ,banca a solicitat recuperarea platei din asigurare,Asigurarea a refuzat si eu le-am sugerat sa-i opreasca din pensie(eu nu locuiesc in aceeasi localitate cu ei si el nu se poate deplasa la banca).

Ce nu înţeleg eu este de ce nu aţi dat asigurătorul în judecată. Solicitaţi obligarea lui la plată, iar în cadrul procesului se va face şi expertiza medicală, vă veţi putea prevala de inexistenţa antecedentelor medicale etc. Sigur, depinde şi de contractul de asigurare, care sunt evenimentele asigurate...

Sala de judecata inseamna timp si bani,lucruri pe care tatal meu nu prea le are,mai ales TIMP.
paula11 a scris:

Stimata doamna,
va multumesc pentru sustinere.

Le-am sugerat celor de la banca sa-i retina din pensie,ei au zis ca trebuie o sentinta judecatoreasca...Problema e ca datoriile se aduna si intrebarea mea e,poate fi lasat sa acumuleze datorii un an de zile si apoi sa-l actioneze in judecata sa le restituie intreaga suma?

Daca tatal dvs. inca se reprezinta pe sine in relatiile cu tertii (are capacitate deplina de exercitiu), poate sa solicite in scris casei de pensii sa-i retina 1/3 din pensie si sa o vireze lunar bancii; acestei cereri va anexa si contractul de credit.
Acelasi lucru il poate face si reprezentantul sau. Scapati de stres si de o grija in plus.

Reprezentantii bancii sunt mari "cunoscatori" ai propriei legislatii.
Multa sanatate tatului dvs.!

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Executare silita in cazul unei persoane handicapate ContSters79575 ContSters79575 Tatal meu a facut in urma cu 3 ani un imprumut acoperit cu o polita de asigurare in caz de deces sau invaliditate.Din nefericire a ramas invalid din cauza unui ... (vezi toată discuția)
Ciu sa-i cer sa-mi faca dreptate? ContSters79575 ContSters79575 Buna ziua! Sunt prinsa intr-un labirint al reclamatiilor din care nu mai stiu cum sa scap. Ar fi trebuit ca tatal meu sa fie beneficiarul unei polite de ... (vezi toată discuția)
Executare silita in concediu medical grigoruta grigoruta In urma unui accident vascular prietenul meu a ramas paralizat, fiind in spital si in concediu medical nu a mai avut posibilitatea sa achite ratele la un ... (vezi toată discuția)