avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONTROL ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONTROL ITM

Buna ziua.In mai 2008,in urma unui control ITM,firma unde lucrez,a fost obligata sa faca CCM,pentru ca avea 49 de angajati.Acest CCM nu s-a facut nici in ziua de azi.Daca depun reclamatie la ITM, ce ar trebui sa se intample?
Ce decizie,ar fi corect din paretea ITM sa ia,fata de societate?
Angajati si-ar primi depturile din urma,de cand a hotarat ITM sa se incheie CCM?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:49, 21 Februarie 2009
1. Daca societatea nu si-a indeplinit obligatia "trasata" de ITM, ar trebui sa fie obligata de ITM la plata unei amenzi care s-o usture.
2. In locul dvs. as sesiza Inspectia Muncii, forul ierarhic superior ITM.
3. Nu, angajatii nu ar primi niciun drept de cand a hotarat ITM-ul incheierea CCM, intrucat nu exista actul generator de drepturi.
Pentru punctul 3, depinde la cel fel de drepturi va referiti. In cazul in care acestea sunt drepturi minimale, prevazute obligatoriu in legislatia muncii, inclusiv Contractul colectiv de munca la nivel national si au un caracter patrimonial, ar putea fi obtinute prin declansarea unui conflict de drepturi. Veti promova actiune la tribunalul din raza domiciliului fiecarui salariat si instanta, analizand intreg probatoriu si situatia de fapt, va putea da hotarari prin care sa fie obligata institutia la care lucrati sa va acorde tot ceea ce nu ati obtinut pe cale amiabila si e prevazut in lege.
Din punct de vedere legal, ITM nu poate obliga pe nimeni să încheie un contract colectiv de muncă. Ceea ce poate face ITM este să verifice dacă prevederile legii sunt respectate. Numai negocierea colectivă este obligatorie, nu şi încheierea unui contract colectiv de muncă (v. articolele 3-5 din Legea 130/1996 privind contractul colectiv de muncă).

E adevărat că finalitatea negocierii colective e încheierea unui contract colectiv de muncă, dar negocierea poate să nu aibă un astfel de rezultat. În această situaţie funcţionează un mecanism destul de complicat (conciliere, mediere, arbitraj...) prevăzut de Legea 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă.

Aşadar, dacă sesizaţi ITM, acesta poate verifica îndeplinirea formalităţilor de iniţiere a negocierii colective şi poate sancţiona contravenţional angajatorul pentru lipsa iniţiativei negocierii. Orice măsură îndreptată spre obligarea părţilor să încheie un contract colectiv de muncă depăşeşte competenţa legală a ITM.
Acordarea drepturilor prin contract colectiv se face exclusiv potrivit rezultatului negocierii între reprezentanţii salariaţilor şi angajator, cu respectarea legii (în special, Legea 130/1996).
Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2009
klewos, utilizator
:offtopic:

=D> @a_k
Multumesc,pentru sfat.INSPECTIA MUNCII ia in considerare sesizarile anonime?Nu vreau sa-mi pierd locul de munca,dar soc.unde lucrez nu acorda sporul de vechime pe cartea de munca avem sal.minim pe economie?
Loredana

Alte discuții în legătură

Sambete lucrate fara plata ContSters293554 ContSters293554 Buna seara . Sunt angajata la o firma de confectii iar patroana ne obliga se muncim doua sambete pe luna si nu plateste munca depusa , iar daca nu te ... (vezi toată discuția)
Aplicabilitate contract colectiv unic pe ramura rosu gheorghe rosu gheorghe Sunt lider sindical si m-ar interesa daca pot introduce in instanta o actiune prin care angajatorul sa fie obligat sa recunoasca contractul colectiv pe ramura ... (vezi toată discuția)
Alegerea reprezentantilor salariatilor boipsec boipsec Am cautat peste tot pe internet, dar un anumit aspect al alegerii reprezentantilor salariatilor imi este inca neclar. Ce trebuie facut cu procesul verbal ... (vezi toată discuția)