Buna ziua.In mai 2008,in urma unui control ITM,firma unde lucrez,a fost obligata sa faca CCM,pentru ca avea 49 de angajati.Acest CCM nu s-a facut nici in ziua de azi.Daca depun reclamatie la ITM, ce ar trebui sa se intample? Ce decizie,ar fi corect din paretea ITM sa ia,fata de societate? Angajati si-ar primi depturile din urma,de cand a hotarat ITM sa se incheie CCM?
1. Daca societatea nu si-a indeplinit obligatia "trasata" de ITM, ar trebui sa fie obligata de ITM la plata unei amenzi care s-o usture.
2. In locul dvs. as sesiza Inspectia Muncii, forul ierarhic superior ITM.
3. Nu, angajatii nu ar primi niciun drept de cand a hotarat ITM-ul incheierea CCM, intrucat nu exista actul generator de drepturi.
Pentru punctul 3, depinde la cel fel de drepturi va referiti. In cazul in care acestea sunt drepturi minimale, prevazute obligatoriu in legislatia muncii, inclusiv Contractul colectiv de munca la nivel national si au un caracter patrimonial, ar putea fi obtinute prin declansarea unui conflict de drepturi. Veti promova actiune la tribunalul din raza domiciliului fiecarui salariat si instanta, analizand intreg probatoriu si situatia de fapt, va putea da hotarari prin care sa fie obligata institutia la care lucrati sa va acorde tot ceea ce nu ati obtinut pe cale amiabila si e prevazut in lege.
Din punct de vedere legal, ITM nu poate obliga pe nimeni să încheie un contract colectiv de muncă. Ceea ce poate face ITM este să verifice dacă prevederile legii sunt respectate. Numai negocierea colectivă este obligatorie, nu şi încheierea unui contract colectiv de muncă (v. articolele 3-5 din Legea 130/1996 privind contractul colectiv de muncă).
E adevărat că finalitatea negocierii colective e încheierea unui contract colectiv de muncă, dar negocierea poate să nu aibă un astfel de rezultat. În această situaţie funcţionează un mecanism destul de complicat (conciliere, mediere, arbitraj...) prevăzut de Legea 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă.
Aşadar, dacă sesizaţi ITM, acesta poate verifica îndeplinirea formalităţilor de iniţiere a negocierii colective şi poate sancţiona contravenţional angajatorul pentru lipsa iniţiativei negocierii. Orice măsură îndreptată spre obligarea părţilor să încheie un contract colectiv de muncă depăşeşte competenţa legală a ITM.
Acordarea drepturilor prin contract colectiv se face exclusiv potrivit rezultatului negocierii între reprezentanţii salariaţilor şi angajator, cu respectarea legii (în special, Legea 130/1996).
Multumesc,pentru sfat.INSPECTIA MUNCII ia in considerare sesizarile anonime?Nu vreau sa-mi pierd locul de munca,dar soc.unde lucrez nu acorda sporul de vechime pe cartea de munca avem sal.minim pe economie?
Loredana