avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil, studenta
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil, studenta

Buna!sunt Studenta anul 2,am toate examenele la zi dar inainte de a incepe facultatatea am avut un an de pauza,intre liceu si facultate.Acum sunt insarcinata in 5 luni, ce conditi trebuie sa indeplinesc sa pot obtine indemnizatia la copil?specific k acesti 2 ani, de cand am inceput facultatea n-am avut intreruperi sau restante atat k am avut un an de pauza intre liceu si facultate.Si facultatea o fac la zi,pe loc bugetar
Cel mai recent răspuns: DDBB , utilizator 16:09, 11 Februarie 2013
sunteti in regula ptr.obtinerea indemnizatiei de c.c. Nu va faceti griji.
Felicitari ptr.ca deveniti o viitoare mamica.
Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) frecventati, fara intrerupere, cursurile de zi ale facultatii atunci veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
Buna ziua, domnule Tudor Valeriu! V-as ruga mult sa ma ajutati cu o informatie! Daca fiul meu s-a nascut pe 25 Ianuarie 2012 si eu am optat pentru ingrijirea copilului de pana la 2 ani, beneficiind de indemnizatia de crestere a copilului in valoare de 1200 RONI, suma fixa lunara, credeti ca as putea beneficia de pe urma modificarii legii privind indemnizatia de crestere a copilului? Mi s-ar plati diferenta de bani aferenta lunilor de cand s-a promulgat modificarea legii si pana in prezent? Si, bineinteles, in continuare, pana cand copilul meu va implini varsta de 2 ani. Mentionez ca nu am primit pana acum nici o diferenta. Va multumesc frumos! O zi buna!
1. - Legea 166/2012 nu a modificat si limitele indemnizatiei pentru CCC.
- pentru CCC pana la 1 an indemnizatia este intre 600 - 3400 lei;
- pentru CCC pana la 2 ani indemnizatia este intre 600 -1200 lei.

2. Chiar daca dvs. va ioese din calcul mai mult de 1200 lei nu se poate ca indemnizatia sa depaseasca aceasta suma.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (modificata de Legea 166/2010):

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...


Ok! Am inteles! Va multumesc frumos pentru consultanta! O zi linistita! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil teodorabalan teodorabalan Buna ziua.Sunt angajata la o societate comerciala cu 2 ore pe zi si cu un salariu modic de 120lei si urmeaza sa nasc.As vrea sa stiu care este cuantumul ... (vezi toată discuția)
Cate luni se iau in calcul la stabilirea cuantumului indemnizatiei de crestere copil ContSters232985 ContSters232985 Buna ziua, Spunti-mi va rog cum se calculeaza cuantumul Indemnizatiei CCC si ce perioada se ia in calcul? stiu doar ca trebuie sa fi contribuit cel putin ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cc MonicaBb MonicaBb Care este noua modalitate de calcul a cuantumului indemnizatiei de crestere a copilului, pentru un an, respectiv pentru doi ani? Mentionez faptul ca 85% din ... (vezi toată discuția)