avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Consilierii juridici- pot sa isi faca propriul birou?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Consilierii juridici- pot sa isi faca propriul birou?

In ce conditii un consilier juridic poate sa isi faca propriul lui birou? Trebuie sa-si faca societate? Dar daca este consilier juridic stagiar?Poate sa isi faca propriul lui birou intr-un oras?are drept de semnatura si stampila?
Cel mai recent răspuns: sv.cristian , utilizator 15:33, 10 Iulie 2013
Profesia de consilier juridic nu este profesie independenta ca avocatii, executorii judecatoresti, notarii, contabili, arhitectii, traducatorii etc.
Consilierul juridic isi desfasoara activitatea in baza unor relatii contractuale de munca incheiate cu angajatorul sau, deci nu poate fi independent. De asemenea, nu se pot infiinta societati de consultanta juridica.
Cititi legea nr. 514 din 2003 si va veti lamuri cu privire la toate intrebarile pe care le-ati formulat.
La o prima vedere, as spune ca un consilier juridic nu poate sa-si deschida propriul birou.
Cred ca specific acestei ocupatii este raportul de munca intre acesta si persoana juridica in cadrul careia activeaza.
Eventual, censilierul juridic ar putea functiona in cadrul unei societati care sa ofere servicii juridice, iar in acest caz, relatiile se vor desfasura in numele societatii in care activeaza.
Daca va intereseaza aspectul, avand in vedere noul cod de procedura civila, semnarea recursului se va face numai de consilierul juridic al societatii in care activeaza.
Abia acum inteleg din lg. 514/2003 ca, un consilier juridic nu poate fi decat functionar public sau salariat, nu-si poate desfasura activitatea in mod independent. Multumesc.
Sper să nu greşesc, dar în Statutul consilierilor juridici se specifică faptul că unul sau mai mulţi consilieri juridici pot să înfiinţeze o societate profesională.

Art. 21.
- Persoana juridica înfiintata în baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, constituita de catre unul sau mai multi consilieri juridici înscrisi în Tabloul tinut
de colegiile teritoriale, are caracter de societate profesionala. În conformitate cu normele deontologice si de etica profesionala si cu prezentul statut, aceste societati profesionale nu pot functiona în lipsa avizului de principiu dat de colegiul teritorial pe a carui raza îsi au sediul, care va verifica, în principal, urmatoarele:
- calitatea de consilier juridic, conform legii si statutului profesiei, a asociatului unic/asociatilor/actionarilor;
- obiectul de activitate sa fie unic, respectiv activitati juridice (consultanta si reprezentare juridica, exclusiv activitati atribute speciale ale altor profesii juridice) cod CAEN 7411. În urma dobândirii personalitatii juridice si a obtinerii autorizatiilor de functionare, a avizului Colegiului, societatea profesionala, prin grija acestuia, va fi înregistrata obligatoriu în partea cu destinatie speciala, respectiv Societati Profesionale, din Tabloul tinut de colegiul teritorial.
Orice modificare adusa actelor constitutive ale acestor societati va trebui adusa la cunostinta colegiului teritorial în a carui raza acestea îsi au sediul.
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2013
GheorgheFloroiu, utilizator
din pacate statutul nu are caracter de lege, a fost doar publicat in M.Oficial . . .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilier juridic definitiv monalisaalina monalisaalina Imi pot da definitivatul ca si consilier jurudic fara sa fiu inscrisa la UUCJ? (vezi toată discuția)
Proceduri operationale cozi cozi ma poate ajuta cineva? am de intocmit procedura operationala a activitatii biroului juridic din cadrul unei primarii!!! astept sugestii, idei!!! multumesc!!! (vezi toată discuția)
Este obligatoriu sa ma inscriu in ccj? dana01 dana01 buna seara! am o problema si nu stiu cum o pot rezolva. sunt angajata la o societate comerciala din anul 2002 ca jurisconsult cu 8h,am fost angajata la o ... (vezi toată discuția)