avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... in somaj AJOFM plateste contributia la pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

in somaj AJOFM plateste contributia la pensie?

O ruda a fost in somaj pe durata a 9 luni in anii 2000- 2001.
Pe durata somajului se acumuleaza vechime in munca, dar AJOFM urile platesc si contributia la pensii?
Daca persoana nu a lucrat niciodata, din cauza de boala pe unul dintre cele 3 diagnostice ( cancer/ sida/ schizofrenie) la care se face pensionarea de invaliditate , in ce conditii se poate pensiona pentru invaliditate?
Daca nu a lucrat niciodata pana la 35 de ani, nici nu a platit personal contributia la pensie. S- a sperat intr- o ameliorare care sa- i permita sa lucreze, dar se pare ca nu se va intampla asa ceva.
Multumiri penru raspuns.

completez cu urmatoarele: expertul comisiei medicale de pe langa casa de pensii a facut incadrare in grad de handicap III.

La prezentarea dosarului la casa de pensii nu a fost acceptat dosarul pe motiv ca: nu exista contributie la fondul de pensii. Sfatul lor a fost sa se intrebe la AJOFM daca pe durata somajului s- a platit contributia la pensii si daca nu, sa se faca un contract cu casa de pensii si sa se plateasca un minim de o luna, dupa care sa se depuna dosarul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Perioada de somaj indemnizat este aceea scris in evidentele AJOFM si in care somerul a primit indemnizatie de somaj.

2. Pensia este aceea stabilita prin decizie (de 249 lei) dar persoana va primi 350 lei deoarece statul va completa pana la suma de 350 lei cat este indemnziatia sociala minima.

3. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 778 lei, iar nivelul maxim de 11.115 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 778 lei veti plati 244 lei lunar.

4. - Dar perioada cat plateste contributia pentru pensie se ia in calcul numai la pensionarea pentru limita de varsta.
- De la pensie pentru invaliditate se poate trece numai la pensie pentru limita de varsta la data cand implineste varsta standard de pensionare.
Ultima modificare: Marți, 30 Aprilie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc mult.
Vacanta placuta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Elev, major (peste 18 ani), grad de handicap, pensie de invaliditate sery107 sery107 buna ziua. sunt mama unui elev in clasa a XIIa care este incadrat in grad de handicap MEDIU in cuantum de 33.5 ron lunar, fara venit (nu lucreaza). poate ... (vezi toată discuția)
Transfer ani cotizatie pensie intre soti?! anastancu anastancu Buna ziua, Imi puteti spune daca exista posibilitatea transferului de ani vechime/ani cotizatie intre soti pentru obtinerea stagiului minim de cotizatie ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate Mari62 Mari62 Buna ziua. Am lucrat 10 ani in Romania legal, si aproape 11 ani in Italia fara contract de miunca. Sunt foarte bolnava, si as vrea sa stiu ce pensie voi putea ... (vezi toată discuția)