avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Buna ziua. Am lucrat 10 ani in Romania legal, si aproape 11 ani in Italia fara contract de miunca. Sunt foarte bolnava, si as vrea sa stiu ce pensie voi putea sa incasez lunar in aceste conditii, avand in vedere ca nu mai lucrez din aprilie 2009 cand m-am imbolnavit si cand firma italiana aici in Romania, m-a determinat sa-mi depun demisia pentruca ma imbolnaveam continuu avand concedii medicale la fiecare 10-15 zile, si avand in vedere ca am 51 ani. Astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc. O zi buna.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:45, 15 August 2013
1. - Cu vechimea pe care o aveti puteti beneficia doar de pensie de invaliditate.
- Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor hotari asta.
- Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
- Trimiterea catre medical specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.


2. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 778 lei, iar nivelul maxim de 11.115 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 778 lei veti plati 244 lei lunar.

3. - La data cand veti implini varsta standard de pensionare puteti solicita pensie pentru limiat de varsta daca aveti stagiul minim de cotizare.
- Pentru a va spune varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare trebuie sa-mi spuneti luna si anul nasterii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala bureac62 bureac62 Terminind perioada de somaj,pot cotiza pentru pensie nefiind angajat?La cit s-ar ridica lunar aceasta suma?Ma ajuta cumva la pensia anticipata partial daca nu ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizari radumihaela28 radumihaela28 Sunt din Bucuresti. Sunt nascuta in 1958, luna martie, ziua 26. Am 35 de ani de munca [am cotizat]. Ma pot pensiona anticipat fara penalizare, incepand cu ... (vezi toată discuția)
Informatii contributie pentru pensie persoana fara loc de munca Emanuel8 Emanuel8 Buna ziua sunt tanar cu varsta de 27 de ani,nu am lucrat niciodata si as dorii sa incep sa cotizez la casa de pensii.care ar fi cotizatia minima? (vezi toată discuția)