avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie de plata conform OG5/2001
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie de plata conform OG5/2001

Buna ziua,
As dori sa stiu daca se pot cere penalitati de intarziere la facturi, in lipsa unui contract.
De asemenea, va rog sa ma ajutati cu un model de somatie cu modificarile la zi

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Decalex.ro , Avocat 13:13, 21 Februarie 2013
se pot cere dobanzi legale, nu penalitati.
chiar daca pe spatele facturilor sunt specificate penalitati de intarziere?
Daca nu exista un contract intre parti prin care sa se precizez cuantumul penalizarilor de intarziere nu se poate acorda decat dobanda legal (daca creditorul solicita), chiar daca pe factura se precizeaza.

Cu toate acestea, am avut surpriza ca la Judecatoria sector 2 sa-mi acorde penalitatile chiar in lipsa unui contract (am avut noroc). Precizez ca debitorul nu s-a prezentat si nu a formulat intampinare.

Cand merg pe somatie (nu se pune problema de cuantumul taxei judiciare de timbru) solicit debitul principal si penalitatile prevazute pe factura si in subsidiar dobanda legala.
Bafta!

Daca penalitatile sunt acceptate prin semnatura si stampila de cineva de la debitoare care putea obliga firma le puteti cere
Va rog sa-mi confirmati sau nu procedura medierii si in cazul procedurii ordonantei de plata.

Alte discuții în legătură

Dobanda legala+rata inflatiei+somatie de plata asaveid asaveid La fundatia unde lucrez s-a emis o factura pentru un curs de formare, in anul 2007, fara a se specifica un termen de plata si fara un contract. Contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Recuperare debit golanski golanski Am livrat marfa pe facura unei firme ,cu stampila si semnatura,fara a avea un contract cu aceasta firma. Termenul de plata inscris pe factura era la ... (vezi toată discuția)
Penalitati asaveid asaveid La fundatia unde lucrez s-a emis o factura pentru un curs de formare, in anul 2007, fara a se specifica un termen de plata si fara un contract. Contravaloarea ... (vezi toată discuția)