Buna ziua am o dilema,am aplicat epntru un job pe un vas de croaziera,am fost la interviu,iar ieri am fost sunat de la compania respectiva de crewing si mi s-au cerut detalii din buletin printre care si CNP-ul,apoi mi s-a spus ca urmeaza sa fiu chemat pentru semnarea contractului,eu am oferit aceste detalii si traiesc acum cu teama ca nu am procedat bine,nu mi se pare o chestiune ok sa ti se ceara detalii precum CNP prin telefon.Intrebarea mea este la ce risc m-am expus si ce pot face in continuare.Eu nu am gasit nimic in neregula legat de firma respectiva dar acest telefon m-a pus pe ganduri.Multumesc anticipat pentr ajutor
Daca exista rea intentie din partea celui care v-a dat telefon, in cazul ca este un reprezentant al firmei cu care ati negociat angajarea, este posibil sa incheie un contract de munca fictiv, utilizand numele dvs. si datele din buletin.
Daca este vorba de un borfas, este greu de patruns in mintea acestora care sunt porniti sa faca ilegalitati.
Persoana respectiva era reprezentant al firmei dar spuneti de contract de munca fictiv? ce ar putea face cu acest contract,cum as fi eu afectat de existenta unui asemenea contract? sau ce masuri ar trebui sa iau eu mai departe?,pentru ca din dorinta de a obtine un job am comis cred o eroare,eu ma gandeam ca poate reprezentantii firmei respective au nevoie de aceste date pentru a fi intocmite niste documente de tranzit cu toate ca vasul de croaziera va fi in tranzit doar prin Europa.In orice caz sunt destul de nelinistit in privinta acestui lucru.
Cel mai bine ar fi sa luati legatura cu firma si sa va interesati daca cel care v-a contactat a facut-o in numele firmei, respectiv sa va interesati daca s-au intocmit formele pentru contract individual de munca si cand il puteti semna, urmand ca ulterior CIM sa fie inregistrat la ITM, de catre firma, cu cel putin 24 de ore inainte de a va prezenta la lucru.
Dupa semnare si inregistrare CIM la ITM, solicitati sa primiti un exemplar purtand numarul de inregistrare.
Sunt firme care nu inregistreaza CIM la ITM, decat dupa o perioda de timp (pe care o fixeaza aleatoriu), fapt ce contravine codului muncii si REVISAL, care obliga angajatorul sa inregistreze CIM cu cel putin 24 de ore inainte ca angajatul sa inceapa efectiv munca.
In perioada de timp scursa pana la inregistrare CIM la ITM, angajatorul, nu plateste impozite si taxe pentru angajat, iar angajatul nu beneficiaza de asigurari sociale si de sanatate, de somaj, de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, etc.
Solicitati sa vedeti si documentele de tranzit mentionate, a fi intocmite de catre firma.
Datele personale se trec doar in momentul semnarii CIM, atunci cand se si anexeaza la acesta.
Este posibil ca motivul invocat de catre persoana respectiva la telefon, sa fie unul corect. Nu trebuie sa va panicati, ci doar sa verificati si sa fiti sigur de documentele care se intocmesc. Solicitarea de date personale prin telefon, nu trebuie sa fie o practica curenta, in special in ideea ca dvs. nu detineti in prezent un document incheiat intre dvs. si firma.