Exista doua modalitati de cesionare a partilor sociale Astfel:
a) cedentul cesioneaza partile sociale unui asociat care face parte din societate la momentul efectuarii cesiunii;
In aceasta modalitate, cesiunea se face dintr-o singura etapa, urmand ca mentiunea inregistrata la Registrul Comertului sa se desfasoare pe parcursul a 4 zile (termen solutionare - 2 zile; termen eliberare - alte 2 zile). Astfel, in acest caz, dupa pronuntarea rezolutiei de catre persoana desemnata, cesiunea a avut loc, iar cedentul nu mai face parte din societate.
b) cesionarul cesioneaza partile sociale unui asociat nou, care doreste sa intre in societate.
In acest sens, procedura are loc in doua etape, si anume:
- prima etapa consta in depunerea mentiunii la Registrul Comertului (in dosar se ataseaza doar hotararea si contorul de cuvinte), persoana desemnata se pronunta printr-o rezolutie, urmand ca, in cazul admiterii, hotararea sa fie trimisa spre publicare in Monitorul Oficial;
- a doua etapa consta in depunerea celorlalte documente care atesta cesiunea partilor sociale (contract de cesiune parti sociale, declaratie asociat nou, act constitutiv actualizat, etc.), dupa trecerea unei perioade de 30 de zile de la publicarea Hotararii in Monitorul Oficial.
Prin urmare, in aceasta a doua modalitate, cesiunea se considera ca a avut loc dupa pronuntarea rezolutiei privind depunerea celei de-a doua mentiuni (dupa trecerea celor 30 de zile).
Sper ca v-ati edificat.
Cu stima.