avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata pentru concediu maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata pentru concediu maternal

Buna ziua,

Am nascut acum 1 luna. Inainte de a intra in concediu maternal am vorbit cu personalul HR de la compania la care lucrez si m-au informat ca cele 126 de zile obligatorii le pot lua oricand vreau cu mentiunea ca 42 de zile sa fie dupa nastere.
Eu am intrat in concediu in data de 15 decembrie 2012. Luna trecuta am primit salariul de la angajator pentru luna decembrie dar acum nu vrea sa mi-l mai dea spunandu-mi ca trebuie sa ma plateasca statul. Iar eu stiu de la resurse umane ca statul nu imi va platii indemnizatia decat dupa ce am indeplinit cele 126 de zile de concediu. Angajatorul vrea sa imi faca decizie de incetare a contractului de munca dar daca va face asa ceva pe mine nu ma va mai platii nimeni pana in aprilie. Pana la urma care este legea adevarata si ce se specifica in ea? SA stiu cum sa pun problema. Astept urgent raspunsul dvs. Va multumesc frumos.#-o:sorry:
Cel mai recent răspuns: LittleMary , utilizator 15:57, 13 Februarie 2013
S-o luam pas cu pas..
1.Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical.
Potrivit OUG 158/2005, concediul de maternitate (126 zile) este format din:
Concediu de sarcina ( prenatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere.
Concediu de lauzie ( postnatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere (legea presupune efectuarea unui concediu postnatal obligatoriu de 42 zile).
Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului sau in functie de imprejurari (nasterea la o data diferita de cea prognosticata), etc.,insa, pentru protectia mamei si a copilului este interzis angajatorilor ss permita salariatelor sa revina la locul de munca in mai putin de 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.
2.Angajatorul nu poate concedia salariatele gravide, care au nascut recent sau alapteaza, pe cele aflate in concediu de risc maternal sau in concediu de maternitate, in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani, pespectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, in concediu de ingrijire copil bolnav pana la varsta de 7 ani, respectiv 18 ani pentru copilul cu handicap. Exceptie fac situatiile de reorganizare judiciara sau falimentul angajatorului, in conditiile legii.
Eu am decis sa imi iau toate zilele de concediu medical incepand cu 15 decembrie. Nu am vrut sa stau acasa cu 63 de zile inainte de a naste si alte 63 dupa nastere. Angajatorul a fost de acord, i a convenit sa vin la munca iar acum cand trebuie sa ma plateasca pentru medical nu mai vrea. Eu asta vreau sa stiu daca el trebuie sa imi plateasca tot medicalul format din cele 126 de zile indiferent cand am vrut sa il iau. El sustine ca statul trebuie sa mi-l plateasca si vrea sa imi faca decizie de incetare.
Cele 126 de zile sunt platite in baza unui concediu medical ... daca dvs aveti concediu medical doar pentru o parte din aceste zile, atunci angajatorul va plati numai indemnizatia aferenta acestor zile si pentru toate 126 de zile.

OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati , in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Daca nici asa nu se solutioneaza, actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.

3. Angajatorul trebuie sa plateasca indemnizatia pentru concediu medical si apoi va recupera banii de la Casa de Sanatate.
are vreo relevanta faptul ca am decis sa imi iau concediul medical dupa ce am nascut si nu inainte? afecteaza in vreun fel plata concediului medical?
Nu are nicio importanta.

Alte discuții în legătură

Durata maxima a concediului postnatal si concediul de ingrijire copil dalias dalias Am urmarit discutiile din forum si majoritatea se refera la cele 42 de zile minime ale concediului postnatal. 1. Exista si vreo limita maxima? Poate fi de ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal/postnatal roxana11277 roxana11277 Buna ziua, concediul prenatal/postnatal am inteles ca se plateste de catre angajator, daca eu am poprire pe salariu asta inseamna ca se executa poprirea si iau ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru crestere copil OanaBocancea OanaBocancea Buna ziua, am o nelamurire in legatura co zilele de concediu medical pentru suspendarea unui contract de munca pentru concediu de ingrijire a copilului si ... (vezi toată discuția)