avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Întrebare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Întrebare

Buna
As vrea si eu sa mă intereseze pt tatăl meu care a fost la o firma unde i-au calculat ca are 43 de ani lucrati si ca își poate depune actele pt pensie anticipate fără sa fie penalizat.mentionez ca tatăl meu are deja vârsta de 60 ani.dupa ce a depus actele la casa de pensii a venit hârtie prin care se dovedea ca are doar 41 de ani lucrati si ca firma a greșit calculul.am mai verificat cu încă o firma si cei de la casa de pensii au dreptate. Întrebarea mea este dacă tatăl meu poate sa anuleze cumva hârtie de la casa de pensii si sa muncească pana la împlinirea celor 43 de ani?mentionez ca suntem încă in perioada de 30 de zile data de casa de pensii pt a-si da demisia(asta am înțeles eu,îmi cer scuze dacă sunt puțin derutant dar nu sunt in domeniu)daca nu ce se poate face pt a sta cât mai puțin timp cu penalizarea adică nu pana la vârsta de 65 ani? Multumesc anticipat. Cu stima Alexandru Rachita
Cel mai recent răspuns: Rachiam , utilizator 21:56, 17 Februarie 2013
De ce sa munceasca pina face o vechime de 43 ani ? Pentru a se pensiona anticipat ii este suficienta vechimea de 35 ani si implinirea virstei de 60 ani . Trebuie sa stiiti ca pina la implinirea virstei de 65 ani , pensia se penalizeaza cu 0,75% pentru fiecare luna de zile pina la implinirea virstei . Asadar , in cazul relatat penalizarea este de 0,75 x nr. luni pina la implirea virstei de 65 ani .( nu mentionati cind a implinit 60 ani ) . Poate fi pensionat la limita de virsta daca are un anumit numar de ani lucrati in grupa de munca .
va multumesc mult pt promtitudinea cu care mi-ati raspuns la mesaj.Problema este ca tatal meu nu doreste sa iasa anticipat la pensie ci cu pensie intreaga.In acest sens in momentul iun care are 43 de ani de munca impliniti iasa la anticipat fara penalizare(cel putin asa i-au spus: daca ai 60 de ani impliniti si 43 de ani cotizatie iesi la anticipat fara penalizare).Firma care a calculat prima data a calculat gresit si a zis ca are deja 43 ani impliniti in munca si poate iesii la anticipat fara penalizare.asa cum am scris, hartia de la casa de pensii reda faptul ca nu are decatr 41 de ani lucrati.Ce se poate face acum pt a nu iesi cu penalizare.se poate anula acea hartie de la casa de pensii, sa mai lucreze pana la 43 de ani impliniti in munca si dupa aceea sa redepuna dosarul sau acum trebuie sa astepte pana la varsta de 65 ani pt a lua pensie intreaga?tatal meu a implinit 60 de ani in septembrie si a depus actele in decembrie.
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2013
Rachiam, utilizator
1. - Casa de Pensii nu trebuia sa emita decizia de pensie anticipata partiala daca cererea era pentru pensie anticipata.
- Cred ca ceva nu este in regula in tot ce ati spus.

2. Inseamna ca tatal dvs. a primit decizie de pensie anticipata partiala?

3. - Daca da, atunci poate lucra oricat doreste dar sa faca cerere la Casa de Pensii sa i se suspende pensia anticipata partiala.
- Cand nu va mai putea sa lucreze face din nou cerere de reluare in plata a pensiei.

Multumesc mult pt al doilea raspuns.intradevar a fost o greseala a casei de pensii.m-am interesat si eu si au anulat cerearea tatalui meu.Va multumesc mult pt ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu ce penalizare iese la pensie un barbat de 60 ani cu 41 ani vechime olimpiacaratus olimpiacaratus Buna ziua, puteti sa imi spuneti daca un barbat de 60 ani (impliniti in 30.01.2014), 41 ani vechime + stagiul militar, poate iesi anticipat la pensie si daca ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta buiavasi buiavasi un barbat nascut in ian 1951 cu o vechime de peste 40 ani se poate pensiona pt lim. varsta in conditiile legii 263? multumesc (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala barbati mariana74 mariana74 Sunt nascut in 28 o9 1951 am un stagiu de cotizare de 41 ani {fara armata} asi vrea sa stiu cu cat voi fi penalizat ;deoarece doresc sa ies la pensie ... (vezi toată discuția)