avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Apel cu numar ascuns.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Apel cu numar ascuns.

E adevarat ca daca sun cu nr. ascuns, si deranjez pe cineva, atunci aceea persoana nu poate afla de la politie cine a sunat-o cu nr. ascuns? si daca sun de 100-300 de ori politia doar ma poate ruga sa termin, insa nu ii va acorda respctivului nr. meu de telefon?
Cel mai recent răspuns: victor sorin , utilizator 14:38, 14 Februarie 2013
Sunt convinsa ca mai conteaza si pe cine suni :)
Chiar aşa, până la urmă este atât de distractiv să şicanaţi acea persoană, la adăpostul uni nr. ascuns? Care este câştigul? Nu mizaţi pe faptul că nu puteţi fi descoperit, deoarece există tehnică destul de avansată de depistare şi a unui nr. ascuns, iar când persoana hărţuită va decide să pună capăt acestei situaţii şi se va adresa organelor de poliţie , veţi putea fi tras la răspundere şi chiar plăti vreo amendă, sau poate şi ceva despăgubiri.
revin la ceea ce am spus in primul post COPILARII

unele telefoane mobile au capacitatea de a avertiza utilizatorul lor in momentul in care comunicatiile se desfasoara printr-o conexiune necriptata... practic telefoanele anunta utilizatorul despre lipsa criptarii pe care reteaua gsm ar trebui sa o asigure.

De regula telefonul va arata o pictograma specifica: un lacat deschis, semnul exclamarii sau un alt simbol intuitiv in partea de sus a ecranului.... prin care esti anuntat ca apelul tau telefonic nu este criptat.

Aparitia lacatului descuiat sau a altui semn de avertizare in timpul unui apel activ pe telefon poate fi cauzata de diferite motive, insa simbolurile indica cu certitudine lipsa criptarii comunicatiilor si expunerea lor la o posibila si facila interceptare... sau incercarea de triangualizare

Nu in cele din urma, prezenta simbolurilor in cauza poate indica interceptarea in curs executata fata de acel terminal mobil cu ajutorul unui dispozitiv de interceptare activ, semi-activ sau pasiv.

Daca interceptarea postului telefonic este executata direct din centrala operatorului gsm, simbolurile de care fac vorbire nu vor apare pe ecranul telefonului in timpul convorbirilor.


Aceasta este o caracteristica specifica telefoanelor de generatie mai veche, si inca nu tuturor. Din aceasta cauza s-a raspandit legenda conform careia unele modele de telefoane Nokia nu pot fi interceptate (printre care si Nokia 3310). In realitate aceste telefoane doar avertizeaza utilizatorul avizat despre inexistenta unei conexiuni gsm criptate, prin afisarea pictogramelor cu pricina. Interceptarea poate fi insa executata fara impedimente.

Cauzele aparitiei pictogramelor de atentionare in timpul unei convorbiri telefonice pot fi insa si altele, in afara interceptarii telefonului.

Astfel, aparitia acestora poate fi cauzata si de traficul supra aglomerat al retelei gsm sau in cazul in care telefonul mobil se afla in conexiune roaming pentru prima data. Aceste cauze determina insa aparitia pictogramelor doar pentru o scurta perioada de timp. daca pictogramele de avertizare persista pentru o perioada mai indelungata (ore sau zile) este cazul sa va ingrijorati cu privire la securitatea comunicatiilor dvs. gsm.

Mai jos veti gasi lista telefoanelor mobile care afiseaza avertizari vizuale pe display, in momentul in care terminalul sesizeaza lipsa criptarii comunicatiilor:

- Mobistel EL570 - va afisa textul de atentionare "GSM is cancelled"

- Netzing NE100 - va afisa litera "C" in momentul inchiderii telefonului
- Netzing NE110 - va afisa "C*" in timpul unui apel telefonic

- Nokia E72 - va afisa pictograma lacat deschis pe simbolul de apelare
- Nokia E51 - idem
- Nokia 6300 - va afisa pictograma lacat deschis in partea superioara a ecranului (foto 2)
- Nokia 6230i - idem
- Nokia 3310 - idem

lista nu e completa...

Asigurarea indicatorilor optici de avertizare in cazul existentei comunicatiilor gsm necriptate este o cerinta standard a protocolului gsm, insa se pare ca nu foarte multi producatori de terminale mobile acorda importanta acestei chestiuni.

Acestea sunt specificatiile standard gsm care prevad obligativitatea afisarii simbolului de stare a criptarii comunicatiilor gsm (GSM 02.07 specification, Version 7.1.0 Release 1998) la sectiunea B.1.26:

"B.1.26 Ciphering Indicator

The ciphering indicator feature allows the ME to detect that ciphering is
not switched on and to indicate this to the user, as defined in GSM 02.09.

The ciphering indicator feature may be disabled by the home network
operator setting data in the "administrative data" field (EFAD) in the
SIM, as defined in GSM 11.11.

If this feature is not disabled by the SIM, then whenever a connection is
in place, which is, or becomes unenciphered, an indication shall be given
to the user.

Ciphering itself is unaffected by this feature, and the user can choose
how to proceed."



un procuror sau un subcomisar... ca parca asta e gradul care ancheteaza astfel de cazuri, nu prea cred ca o sa dea mare importanta cazului...

E adevarat ca daca sun cu nr. ascuns, si deranjez pe cineva, atunci aceea persoana nu poate afla de la politie cine a sunat-o cu nr. ascuns?

daca nu e cu amenintare, sau injurii... nu faci nimic penal...

si daca sun de 100-300 de ori politia - asta ar putea sa se declanseze ancheta



daca se face prin hartuire este un aspect ce poate fii exploatat ?/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme revisal Munteanu Carmen Emilia Munteanu Carmen Emilia Nu mai pot face transmiterea on-line in Revisal si nu stiu ce se intampla? Am incercat sa sun la cei de la ITM Bacau dar mi-au spus ca serverul se afla la ... (vezi toată discuția)
Munca in uk buiavasi buiavasi Buna seara ! Am primit o oferta de munca la un hotel din Londra si schita contractului de munca pe care o anexez in attach cu rugamintea de a ma lamuri daca ... (vezi toată discuția)
Prelungire viza de sedere DDDAMORE DDDAMORE I am writing this question in English and offering a Google Translated version of the same question immediately following: [i]I-am scris această întrebare ... (vezi toată discuția)