Nici Codul Muncii (art.229) si nici Legea nr.62/2011 (art.129) nu prevad obligativitatea incheierii ccm si a negocierii colective ...
De la 01.01.2011 nu mai exista contract colectiv de munca la nivel national ..
Art. 132 din Legea nr.62/2011.
(1)Clauzele contractelor colective de muncă pot stabili drepturi şi obligaţii numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege.
(2)La încheierea contractelor colective de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile angajaţilor au un caracter minimal. (3)Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil încheiat la nivel superior.
(4)Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de muncă aplicabile
De exemplu, s-a publicat CCM Unic la nivelul Sectorului de Activitate – “Servicii comunitare de utilitati publice. Gestionarea deseurilor , activitati de contaminare si de protectia mediului pe anii 2013-2014 in Monitorul Oficial. Sa inteleg ca nu trebuie respectat acest contract?
Stiu ca reiteram o discutie deja purtata, dar nu inteleg din punct de vedere juridic cum o firma pentru care s-a semnat contractul colectiv de munca la nivelul Sectorului de Activitate (acelasi cod CAEN) nu este parte semnatara a acestuia, dar totusi trebuie sa respecte acest contract.
Potrivit art. 133 din Legea nr. 62/2011, clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti angajatii incadrati in unitatile din sectorul de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca si care fac parte din organizatiile patronale semnatare ale contractului
Ccm constructii
GeorgeG
Buna ziua!
Pentru o societate privata cu activitate in contsructii care vrea sa redacteze un CCM, este obligatoriu, in conditiile actuale, sa tina cont de CCM ... (vezi toată discuția)