avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... coeficienti de ierarhizare in 2012
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

coeficienti de ierarhizare in 2012

Buna ziua!
Spuneti-mi va rog, avand in vedere ca s-a modificat salariul minim brut pe tara garantat in plata, care sunt coeficientii de ierarhizare in 2012?
Va multumesc.
Tinand cont de faptul ca nu exista un contract colectiv de munca la nivel national (a se verifica si pagina de internet [ link extern ] .
Legea nr.61/2011 insa - a dialogului social prevede ca se pot negocia si incheia contracte colective de munca doar la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de activitate.
Ramane deci, sa va orientati dupa CCM incheiat la nivelul ramurii in care activati.

In anumite ramuri CCM sunt obligatorii.
Va invit sa observati care sunt sectoarele in care este obligatorie incheierea CCM potrivit Hotararii Guvernului nr. 1260/2011 privind sectoarele de activitate stabilite conform Legii nr. 62/2011 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 933, din 29 decembrie 2011.

www.avocatnet.ro/content/art...

Daca nu va incadrati in unul din aceste domenii trebuie sa stiti ca numai negocierile sunt obligatorii intre patronat si sindicat/reprezentantii salariatilor si numai daca angajatorul are cel putin 21 de salariati.
Potrivit art.229 alin 2)din Codul Muncii republicat:
"Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati".
Legea care reglementa contractul colectiv de munca (inclusiv pe cel unic la nivel national) - Legea 130/1996 - a fost abrogata la data intrarii in vigoare a Legii 62/2011 - Legea Dialogului Social, adica 13 mai 2011

De stiut si faptul ca pentru a-si produce efectele un CCM la nivel national trebuie inregistrat la Ministerul Muncii. Or acesta a fost denuntat de unii parteneri, prin urmare textul acestuia postat razlet pe net nu este aplicabil.


anca.d a scris:

Buna ziua!
Spuneti-mi va rog, avand in vedere ca s-a modificat salariul minim brut pe tara garantat in plata, care sunt coeficientii de ierarhizare in 2012?
Va multumesc.



Coeficientii de ierarhizare aplicabili sunt cei prevazuti in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia ...
Daca nu avem contract colectiv la nivel de tara si nici la nivel de ramura (transporturi) pot face unul la nivel de unitate care sa contina doar clauzele prevazute in contractul individual de munca? il pot inregistra astfel la ITM?
Nu va obliga nimeni sa prevedeti in ccm anumite clauze ..... insa, contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior.

Alte discuții în legătură

Contract de munca artemita artemita Contractele de munca la nivel de ramura sunt obligatorii pentru unitatile care fac parte din ramura respectiva ? (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivel national ion_vasilescu ion_vasilescu Va rog sa-mi spuneti daca Contractul Colectiv de Munca la Nivel National pentru anii 2011 - 2014 a fost aprobat. (vezi toată discuția)
Coeficientii de ierarhizare mikitud mikitud se mai calculeaza coeficientii de ierarhizare la salariu minim in functie de studiile avute? exista cadru legal pentru acesti coeficienti? multumesc. (vezi toată discuția)