avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu fara plata la gravide
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu fara plata la gravide

Buna ziua. Sunt insarcinata in 9 saptamani (2 luni) iar firma la care lucrez trece printr-o perioada grea si suntem nevoiti sa intram in concediu fara plata, mai exact 20 de zile lucratoare pana in luna aprilie 2013.
Termenul pentru nastere este luna septembrie si as dori sa stiu in ce fel ma va afecta concediul fara plata.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:14, 13 Februarie 2013
Trebuie sa realizati venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Conf art 4 din OUG 111/2010 in cele 12 luni se includ si fractiuni de luna, daca s-a lucrat cel putin jumatate din zilele lucratoare ale lunii respective. Prin excepţie, se acceptã ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lunã sã fie constituitã dintr-un numãr mai mic de zile lucrãtoare decât cel prevãzut anterior.
În situaţia în care naşterea copilului se produce înainte de termen, perioada de 12 luni se diminueazã cu perioada cuprinsã între data naşterii copilului şi data prezumatã a naşterii, certificatã de medicul de specialitate.
In concluzie, in cele 12 luni, trebuie sa aveti zile lucrate in fiecare luna. Daca aveti CFS o luna intreaga nu mai beneficiati de CCC si indemnizatia aferenta.
20 de zile lucratoare nu se intind pana in luna aprile 2013 ... poate pana atunci va trebui sa aveti atatea zile de CFP ...???
Da. Pana in luna aprilie trebuie sa am un total de 20 de zile de concediu fara plata.
In acest sens, vor deveni incidente prevederile art.4 din OUG nr.111/2010, si anume:
(1) În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lună întreagă.
(2) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6).
(3) Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un
număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (2)
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil 11 luni? stefanbb stefanbb Buna ziua ! sotia mea este angajata de pe data de 30 aprilie 2012,si trebuie sa nasca in 5 martie sau inceputul lunii martie,v-a putea beneficia de CC ... (vezi toată discuția)
Nu stiu daca iau indemnizatie deea2 deea2 buna ziua ,sunt insarcinata din 5 mai lucrez am avut intreruperi 10 zile .urmeaza sa nasc in martie pe 20 2017 .am mai lucrat si in trecut dar am intreruperi ... (vezi toată discuția)
Sarcina, indemnizatie dobreramona dobreramona Eu sunt angajata din 14.07.2016,si am cam 6-7 luni de sarcina. Daca nasc dupa data de 14.07.2017 stiu ca beneficiez de indemnizatie copil. Ce se intampla ... (vezi toată discuția)