avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - norma de venit sau sistem real de impozitare
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - norma de venit sau sistem real de impozitare

Am deschis acest topic pentru a lamuri si a se vedea diferenta clara dintre un sistem real si norma de venit la PFA.
Cine doreste sa aduca informatii e bine venit.... sau poate chair s-ar face un GHID PRACTIC pe norma de venit si sistem real PFA.
Multumesc :)
Cel mai recent răspuns: mary_catalina , utilizator 13:58, 12 Martie 2013
NORMA DE VENIT
- activitatea impozabila la o suma fixa stabilita de ANAF
- indiferent de venitul realizat se plateste aceeasi suma, chiar daca venitul e mai mic decat norma
- se stie tot timpul impozitul de platit cat si contributiile
- se platesc in timpul anului si in anul urmator nu se depune regularizare
- nu se deduce nici o cheltuiala
- se tine o contabilitate sumara

SISTEM REAL
- se plateste la suma reala incasata in baza chitantelor sau extraselor de cont
- se estimeaza de catre contribuabil anual un venit in vaza caruia anaf va cere impozit anticipat
- anul urmator se face regularizarea (estimat fata de real) se scade impozitul platit anticipat si se mai platesc diferente sau se restituie sumele inapoi
- se deduc cheltuieli conform art 48 din codul fiscal
- se conduce obligatoriu contabilitate in partida simpla cf OMFP 1040/2004

De retinut este ca nu toate activitatile pot fi impozitate in baza normelor de venit, ca daca un contribuabil are mai multe activitati norma de venit finala este suma normelor de venit pentru fiecare activitate (cod caen). In final, daca una din activitatile contribuabilului nu este impozitata in baza normelor de venit atunci obligatoriu se va impune sistemul real

Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2013
georgeenciu, utilizator
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o problemuta. Am preluat de curand contabilitatea unei intreprinderi individuale. Contabila de dinainte nu a intocmit declaratia 220 la 31.01, deoarece dansa spunea ca se incadreaza la norma de venit (CAEN 4775), desi anul trecut la declaratia 200 a bifat in sistem real. Eu nu am gasit acest CAEN 4775 la norma de venit. Exista acest CAEN la norma de venit? poate nu am vazut bine :(

Va multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se schimba modul de calcul al impozitului? irina_toader irina_toader Buna ziua, Am o intrebare legata de modificarile din 2012. Eu, in momentul de fata lucrez cu carte de munca, full time si am si un pfa cu codul caen 639 - ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit pfa loredanastiuca loredanastiuca Imi poate spune cineva cum se calculeaza impozitul in 2011 pentru un taximetrist care e PFA? Se calculeaza 16% din incasari (venit), sau se deduc si anumite ... (vezi toată discuția)
Ce taxe se paltesc la pfa? liveomars liveomars Buna ziua, Ma intereseaza la PFA ce taxe se platesc: 16 % impozit pe venitul net sau brut? 5.5% CAS din net sau brut? 31.5 % pensii din net sau ... (vezi toată discuția)