BUNA ZIUA . 1. EU AM IESIT LA PENSIE LA VARSTA DE 52 DE ANI DATORITA AVANTAJULUI CACI AM LUCRAT IN GRUPA 1 DE MUNCA . AS VREA SA VA INTREB DACA LA IMPLINIREA VIRSTEI STANDAR DE PENSIONARE DE 65 ANI SE VA MAI RECALCULA PENSIA. 2. IN TIMPUL EXECUTARII UNEI PEDEPSE CU PRIVARE DE LIBERTATE UN PENSIONAR MAI BENEFICIAZA DE PRIMIREA PENSIEI?
In completarea raspunsului anterior, facem urmatoarele precizari:
- in situatia persoanelor care beneficiaza de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare pentru activitatea desfasurata in grupe superioare de munca, la implinirea varstei standard de pensionare, drepturile de pensie nu se recalculeaza, intrucat pensia pentru limita de varsta acordata la implinirea varstei standard de pensionare cat si cea acordata la varsta redusa sunt identice, din punct de vedere al cuantumului drepturilor de pensie. La stabilirea acestor drepturi se valorifica aceleasi elemente, respectiv stagiul de cotizare realizat in sistemul public si salariile , veniturile realizate pe parcursul intregii perioade de activitate.
- in cazul beneficiarilor de pensie pentru limita de varsta, care lucreaza dupa pensionare, exista posibilitatea de a solicita recalcularea drepturilor de pensie prin valorificarea perioadei respective. Recalcularea se poate solicita oricand, indiferent de durata stagiului de cotizare realizat.
- in situatia pensionarului pentru limita de varsta care executa o pedeapsa privativa de libertate, drepturile de pensie se pot achita :
in mod direct de catre titularul drepturilor de pensie, prin posta, la sediul penitenciarului;
prin intermediul unui mandatar desemnat prin procura speciala;
in cont curent la una din bancile cu care CNPP a incheiat conventie.
In cazul in care se opteaza pentru varianta incasarii drepturilor de pensie prin intermediul unui mandatar, pensia se plateste la cererea persoanei indreptatite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procura speciala, a tutorelui sau a curatorului acesteia.
Procura speciala trebuie sa contina urmatoarele elemente:
numele, prenumele, cetatenia, data si locul nasterii, domiciliul si actul de identitate ale titularului dreptului de pensie (valabil la data eliberarii procurii);
numele, prenumele, datele de identificare (actul de identitate, domiciliul, data si locul nasterii) ale mandatarului;
obiectul mandatului (intocmirea dosarului de pensie, deschiderea contului curent personal, incasarea pensiei pentru plati curente si restante, semnarea extrasului de cont);
precizarea ca mandatarul are obligatiile ce revin titularului, inclusiv pe cea de a anunta in termen casei teritoriale de pensii orice schimbare intervenita in situatia titularului de natura sa modifice sau sa
inceteze dreptul la pensie.
Procura speciala este intocmita de catre un notar public, are valabilitate 18 luni, putand fi reinoita conform aceleiasi proceduri.
In situatia in care optati pentru varianta incasarii drepturilor cuvenite, prin posta, la sediul penitenciarului, este necesar sa va adresati, in acest sens, cu o cerere, casei teritoriale de pensii in a carei evidenta se gaseste dosarul de pensie.
Cererea la care am facut referire trebuie sa contina urmatoarele:
• numele si prenumele;
• numarul dosarului de pensie (eventual o copie a deciziei de pensionare sau a unui cupon de pensie);
• ultimul domiciliu avut inainte de inceperea executarii pedepsei;
• ultima luna pentru care v-ati incasat drepturile;
• data la care a inceput executarea pedepsei;
• copie a actului de identitate, din care sa rezulte C.N.P. (cod numeric personal);
• adresa exacta a penitenciarului.
In vederea incasarii pensiilor prin cont curent personal, pensionarii se adreseaza direct institutiilor financiar-bancare, solicitand deschiderea contului.
In prezent, CNPP deruleaza plati prin urmatoarele banci comerciale:
Banca Comerciala Romana, CEC, Bancpost S. A., Banca Comerciala Carpatica SA, Banca Romana de Dezvoltare, Procredit Bank S.A., BancaTransilvaniaS.A., Libra Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank Romania SA, ATE Bank Romania SA, Volksbank, Piraeus Bank, Romanian International Bank, Intesa Sanpaolo Bank, UniCredit Tiriac Bank, Alpha Bank Romania SA.
Contul se deschide pe numele clientului beneficiar de drepturi banesti sau a reprezentantului sau legal, la solicitarea acestuia sau, dupa caz, la cererea mandatarului desemnat de acesta prin procura speciala, emisa conform legii. Dupa deschiderea contului, trebuie sa va adresati casei teritoriale de pensii care detine dosarul tatalui dvs., cu o cerere insotita de o copie a extrasului de cont.Aceste acte pot fi transmise, prin posta, in original, in regim de scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
01-08-2012 16:30
Sursa:
[ link extern ]