Buna ziua. Parintii mei au cumparat in 1954 respectiv 1955, 2 terenuri unul langa altul cu acte de vanzare-cumparare. Redau fragmente din textul lor:
1. " Situat in vatra satului comuna Merei, raionul Buzau, regiunea Ploiesti, avand vecinatatile urmatoare: la vest cu soseaua Valea Teancului, la sud cu via propietatea Elena Vintilescu, la nord cu drumul dintre vii si la est cu drumul dintre mostenitorii Tanase Aldea".
2. " Situat in vatra satului comuna Merei, raionul Buzau regiunea Ploiesti, intre vecinii: la rasarit cu cumparatorul, la apus cu soseaua Merei-Valea Teancului, la miazanoapte cu drumul ce duce spre comuna Lipia si la miazazi cu Petreche Cucu si Ion Gomoescu".
Pentru 5000 mp ma judec cu o persoana care pretinde ca a apartinut inainte 1962 parintilor lui. Eu am prezentat martori. Ulterior a adus si el. Judecatorul a venit cu sugestia de a angaja expert care sa stabileasca pozitia terenurilor, lucru cu care am fost de acord. Anterior am cautat obtinerea de extras din planul parcelar din perioada 1955-1962, la primarie, arhive nationale judet, oficiul de cadastru. Nu am avut succes. Stiu ca am dreptate. Cat de sigur pot fi ca expertul poate stabili cu exactitate pozitia in baza datelor existente in actele de vanzare-cumparare?
NU VREAU SA ARUNC BANI PE FEREASTRA.AM GASIT FIU SI NEPOT AL CELOR CE AU VANDUT TERENURILE din cate stiu expertul este ales in mod aleator din cei agreati de judecatorie. pe mine ma intereseaza daca datele puse la dispozitie de actele vanzare-cumparare din 1954-1955 ii sunt suficiente pentru a stabili cu exactitate pozitia . acesta este si motivul pentru care am redat fracmentele din acte. nu sunt in masura sa apreciez nivelul de pregatire profesionala a expertului cu atat mai mult cu cat il aleg prin tragere la sorti. dublarea actului de expertizare mi se pare prea mult si nici nu stiu daca are un efect de influenta asupra actului de justitie. In concluzie ma intereseaza expertiza topografica judiciara eventual de la cineva care lucreaza in acest domeniu. Multumesc anticipat.
Conform art.201 alin.5 din Codul de procedura civila la expertiza pot participa si experti desemnati de parti.In opinia mea ar fi bine insa sa va angajati un avocat acesta uramnd procedurile legale in cauza dvs.
Doamna, conform art. 206 Cod procedura civila, "daca partile nu se invoiesc asupra numirii expertilor, ei se vor numi de catre instanta, prin tragere la sorti, in sedinta publica, de pe lista intocmita si comunicata de catre biroul local de expertiza (...)."
Desi din economia textului legal citat mai sus rezulta ca se apeleaza la procedura tragerii la sorti doar daca partile nu se inteleg cu privire la acelasi expert, literatura juridica dar, din nefericire, mai mult practica judiciara ofera niste "exemple" de toata frumusetea. In ultima vreme am trait personal experienta neplacuta a numirii direct de catre instanta a expertului.
Norocul meu ca reactionez rapid!
Puteati sa va opuneti la expertiza dispusa de instanta ori sa solicitati un expert-parte. Totusi, pentru solutionarea in mod corect si legal a cauzei dvs. este necesara efectuarea unei expertize.
Cautati printre consultantii Avocatnet! Va urez mult succes!