avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum se poate stabili cu exactitate pozitia unui teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum se poate stabili cu exactitate pozitia unui teren cumparat in 1954

buna ziua . mama,decedata , a cumparat in 1954 un teren.in actul de vanzare cumparare sunt specificati vecinii dar acestia sunt decedati.copii lor unii nu-i gasesc iar altii nu-si aduc aminte cu precizie fiind oarecum tineri.am revendicat terenul in instanta.cel care se gaseste in prezent pe teren pretinde ca a apartinut parintilor lui.stiu sicur ca a apartinut mamei mele.am auzit ca sunt experti.cat pot fi de siguri ca acestia au instrumentele necesare a determina cu precizie pozitia?.in 1954 nu se intocmea schita de plan anexata la actul vanzare cumparare.deoarece expertul va fi platit de mine doresc sa stiu cat de exact poate fi pentru a nu fi nici un dubiu.va multumesc anticipat pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: ilinico , utilizator 18:09, 24 Ianuarie 2009
Tehnica de care dispun expertii in ziua de azi este una de mare precizie, folosesc GPS cu borne prestabilite pe latitudine si longitudine cu marja de eroare de 0,0... mm. Insa nu asta ar trebui sa va ingrijoreze. Stiti ca exista o modalitate de dobandire a unui imobil prin posesie indelungata, adica, chiar daca dvs figurati in acte ca si proprietar, persoana care pretinde ca este al ei si il si foloseste de mai mult de 30 ani acolo unde nu este Carte Funciara, si de mai bine de 20 ani de la moartea proprietarului tabular daca exista carte funciara, iar dvs dupa cum ati relatat va cam aflati in una sau alta din situatii, acea persoana poate sa solicite in instanta sa se constate ca a dobandit terenul prin uzucapiune si va va fi foarte dificil sa demontati astfel de sustineri. Se va tine seama de oamenii din imprejurimi pe cine stiau ca si proprietar(deci nu in acte), cine platea impozitul pentru teren s.a.m.d. ar fi mai bine sa va interesati mai indeamanunt sau sa detaliati situatia sub aceste aspecte.


Av. Gheorghe Alexandru
Revincu delaii: Am ambii parinti decedati. Mama in 1954 a cumparat 0.5 ha teren cu act vanzare-cumparare. In actul de vanzare este specificat in mod expres " loc de casa situat in vatra satului". Au exploatat terenul pana la inscrierea in CAP, in 1962 si in perioada 1990-1992. In 1992 comisia locala de reconstituire a dreptului de proprietate i l-a luat pe motiv ca nu are teren suficient si le-a dat cu 0.43 ha mai putin fata de registrul agricol 1959-1962. In 2002 prin desfiintarea unui IAS a completat suprafata lipsa dar pe alt amplasament. In 2004 am primit 2 titluri de proprietatate, unul pe suprafata de 4 ha 4300 mp si altul pentru 0.43 ha. Dupa 2004 am cerut de mai multe ori sa-mi dea pe vechiul amplasament dar fara succes. In 2008 am chemat in judecata persoana care se afla pe terenul revendicat, comisia locala si comisia judeteana de fond funciar. Am aflat ca cel care exploateaza in prezent terenul are numai un proces verbal de punere in posesie. Sustine ca terenul este al parintilor lui. Vecinii specificati in actul de vanzare sunt decedati. Am adus martori dar acestia sunt tineri si nu prea pot sa precizeze exact limitele terenului. Terenul are importanta pentru mine deoarece are o latura drum judetean si este intre case, respectiv la 100 si 300 metri departare. Daca angajaz expert acesta este in masura sa stabileasca exact pozitia si laturile terenului? LA vremea respectiva nu se intocmea schite de plan. Eu am numai actul de vanzare cumparare. Reclamatul nu a prezentat nici un act. Am observat ca se eschiveaza sa prezinte procesul verbal de punere im posesie. Cineva mi-a spus ca suprafata primita de el este mai mare decat cea specificata in registrul agricol 1959-1962. Intentionez sa cer primariei sa-mi elibereze o copie din registrul agricol unde sunt titulari parintii reclamatului dar nu sunt sigur ca imi va da. Va multumesc anticipat pentru indrumare.
Sa inteleg ca nu exista Carte funciar pe teren... Chiar si asa expertul poate identifica suprafata de teren destul de precis dupa cum am mai spus, si mai conteaza daca terenurile din imprejurimi au schite introduse la Cadastru...in functie de asta se poate si mai exact stabili limita de hotar. De ce nu ati solicitat in instanta expertiza judiciara avand ca obiect identificarea granitelor terenului?Sfatul meu e sa luat legatura cu un expert de preferat unul de pe lista expertilor de pe langa Tribunalul de unde se afla imobilul, o expertiza intocmita de un astfel de expert cantareste mai greu in fata unui eventual proces cu aceeasi persoana cu care va judecati in prezent.


Av. Gheorghe Alexandru
intr-o speta asemanatoare am gasit titlu de improprietarire al veteranilor de razboi din 1945 si nici nu visam ca exista si un plan parcelar din anul 1946 la ARHIVELE STATULUI filiala de municipiu resedinta de judet.Incercati acolo, faceti cerere scrisa acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu l 18/1991 bacalu ion bacalu ion Doamnă/Domnule Avocat, Mă numesc Bacalu Ion din Tg-Jiu şi vin la d-voastră, cu rugămintea dacă se poate să-mi sugeraţi demersurile legale ce ... (vezi toată discuția)
Punere in posesie mostenire lucianluurcs lucianluurcs Buna ziua.Ma confrunt cu o problema care are si o latura ilegala,din punctul meu de vedere.Va rog frumos sa-mi dati un raspuns . Strabunicul meu a ... (vezi toată discuția)
Titlul de propietar dupa legea 18 1991 cum este legal sa mi se eliberze un titlul de propietar cum am fost pus in posesie in anul 1991 in urma unei adeverinte prin care reiese ca am fost pusa in ... (vezi toată discuția)