avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare apartament cu bani de la parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare apartament cu bani de la parinti

Buna ziua. Va rog sa ma consiliati in urmatoarea problema. Vreau sa cumpar un apartament. Sunt casatorita. Banii pentru apartament provin in mare parte de la mama mea ( care a vandut o casa, mostenire a ei de la parinti) iar restul de bani vor fi luati cu credit ipotecar.
Avem 2 variante:
1. mama sa fie titular de credit si sotul meu coplatitor- eu nu pot participa la credit pentru ca in prezent sunt in concediu de crestere copil si nu banca nu ia in considerare veniturile la credit.
2. mama sa ia credit ipotecar si sa cumpere casa pe numele ei.
3. sa cumpar eu apartamentul, fara sotul meu si sa specific in contractul de vanzare-cumpare ca banii provin de la mama.

In primul caz, cine vor fi proprietarii apartamentului. Am inteles ca mama si sotul meu apar pe contract. Cum se stabilesc cotele de proprietate. Eu ce drept de proprietate am?
In al doilea caz, cred ca vor fi probleme la msotenire, eu mai am 2 frati. Tatal meu are vreun drept , chiar daca banii sunt proveniti din mostenirea mamei si din creditul facut de ea?

Sper ca am resuit sa fiu clara, incerc sa gasesc cea mai buna solutie si sa nu am probleme in viitor, nici cu sotul, in cazul unui divort, nici cu tatal sau cu fratii mei. Imi spuneti care ar fi solutia cu cele mai putine riscuri? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:17, 16 Februarie 2009
In orice situatie, daca dumneavoastra si sotul cumparati apartamentul va fi un bun comun. Daca il cumpara mama dumneavoastra va fi un bun propriu al dumneaei. Apoi vi-l poate dona dumneavoastra, fiind bun propriu al dumneavoastra. O problema ar fi - cu fratii, chiar si cu scutire de raport incalca rezerva lor succesorala, la dezbaterea succesiunii dupa mama va trebui sa le dati ceea ce li se cuvine din valoarea apartamentului. Tatal- are si el dreptul la apartament, fiind un bun dobandit de mama e timpul casatoriei este bun comun cu tatal.
Puteti primi dvs. banii donatie de la mama, sau ma a sa apara in contractl de vanzare-cumparare ca procurator de fonnduri pentru acea suma, in care sa mentioneze ca va doneaza doar dvs acea suma de bani. Asa , in cazul unui eventual partaj cu sotul dvs, veti avea posibilitatea sa obtineti o cota mai mare din acest bun.
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2009
ContSters42249, utilizator
1. Dacă mama este titular de credit şi cumpărător, soţul coplătitor dobîndeşte doar un drept de creanţă pentru sumele plătite. Dacă şi soţul va figura ca şi cumpărător, cota va fi stabilită prin acordul lui şi al mamei dumneavoastră, dar cota astfel dobîndită de soţ va reprezenta bunul dumneavoastră comun.

2. Atît în acest caz, cît şi în primul, dacă apartamentul va rămîne în patrimoniul mamei pînă la decesul ei, va fi moştenit de soţul supravieţuitor şi toţi copiii defunctei.

3. Dacă tot preţul apartamentului cumpărat pe numele dumneavoastră provine din donaţia făcută de mama dumneavoastră, apartamentul va fi bunul dumneavoastră propriu. Pentru aceasta trebuie să existe actul de donaţie (fie separat, fie prin participarea mamei, în calitate de procurator de fonduri-donator, la încheierea contractului de vînzare-cumpărare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie suma bani cristeo cristeo Buna ziua. Va rog sa-mi acordati sprijinul in rezolvarea urmatoarei probleme: Vrem sa cumparam un apartament cu credit ipotecar. Sotul este titular de credit ... (vezi toată discuția)
Donatie suma bani cristeo cristeo Buna ziua. Va rog sa-mi acordati sprijinul in rezolvarea urmatoarei probleme: Vrem sa cumparam un apartament cu credit ipotecar. Sotul este titular de credit ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)